2024. március 28. csütörtök
More

    Élesebben tartja a megfelelő étrend az időskori agyat

    Jobb teljesítményt nyújtottak a mentális teszteken azok az idős emberek, akiknek vérében nagyobb volt bizonyos vitaminok és az omega-3 zsírsavak szintje – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

    Az Oregoni Állami Egyetem munkatársai vizsgálatukba száznégy idős, átlagosan 87 éves embert vontak be, akiket nem egyszerűen kikérdeztek étrendjükről, de vérükben mérték is a különböző vitaminok és tápanyagok koncentrációját a megfelelő biomarkerek segítségével.

    A résztvevőkkel kognitív teszteket is végeztek, ezekkel mérték fel szellemi teljesítményüket. Kiderült, hogy a B-, C-, D- és E-vitamin, valamint a telítetlen zsírsavak magasabb szintje pozitív hatással volt a teszteredményekre.

    Az elemzéshez összesen harminc különböző biomarker vérszintjét mérték, és 42 résztvevő agyáról MRI-felvételt is készítettek, hogy megállapítsák agytérfogatukat. Az elemzés szerint a kor és a végzettség is befolyásolta az elért szellemi teljesítményt, ám 17 százalékkal hozzájárult a pontszámok változatosságához a biomarkerek által mutatott tápanyag-ellátottság, és 37 százalékkal az agytérfogatban lévő különbségek is.

    A tanulmányt a Neurology című szakfolyóiratban tették közzé.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!