2024. április 26. péntek
More

    A kockázatvállalási magatartás evolúciós megközelítésének alkalmazása serdülőknél

    A serdülők kockázatvállaló magatartását hagyományosan pszichopatológiai megközelítésből elemezték, túlzott hangsúlyozva azok lehetséges költségeit.

    Az evolúciós elmélet alapján azt javasoljuk, hogy a kockázatvállaló magatartás olyan eszköz lehet, amely révén a serdülők potenciális előnyökhöz jutnak a túlélés és a szaporodás szempontjából. A jelen tanulmány a nemek közötti különbségeket a kockázat három kontextusában (azaz a kockázati hajlam, a várható előnyök és a kockázatészlelés) elemzi az evolúciós specifikus területeken, valamint e területek prediktív értékét a kockázatvállaló magatartásokhoz képest, külön-külön női és férfi serdülők esetében.

    749 serdülő (nők = 370) értékelte kockázatészlelésüket, várható előnyeit és kockázati hajlamát az evolúciós tartományspecifikus kockázati skála segítségével, valamint a kockázatvállaló magatartásban való részvételét a Kockázatos viselkedési kérdőív segítségével. A férfi serdülők két evolúciós területen alacsonyabb kockázatot észleltek, két másik területen nagyobb előnyöket vártak, és hat területen magasabb kockázati hajlandóságot mutattak. A női serdülők két területen mutattak alacsonyabb kockázatérzetet. Ezenkívül a kockázatészlelés, a várható előnyök és a kockázati hajlandóság az evolúciós területeken előrejelezte a kockázatvállaló magatartást a férfi serdülőknél, míg a női serdülőknél csak a várt előnyök és a kockázati hajlandóság mutatott előrejelző hatást a kockázatvállalási magatartásokhoz képest.

    Ezek az eredmények az evolúciós mechanizmusok potenciális szerepére utalnak a serdülők kockázatvállalási magatartásában. Az eredmények gyakorlati vonatkozásai vannak a kockázatvállalási magatartás csökkentését célzó beavatkozási programoknak a nemi különbségek figyelembe vétele mellett.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!