2022. szeptember 27. kedd
More

  A helyes testtartás elemzését szolgáló berendezést fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetemen

  A gyerekek és a felnőttek helyes testtartásának elemzésére is alkalmas egy a Pécsi Tudományegyetemen kifejlesztett, szabadalmaztatási eljárás előtt álló háromdimenziós testszkenner – tájékoztatta a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-t.

  Közleményükben azt írták, hogy az intézmény egészségtudományi kara és a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. együttműködésében megalkotott eszközzel a helyes testtartást sugárterhelés nélküli képalkotó eljárással lehetséges mérni és elemezni.

  Kiemelték: a helyes eredmények és – szükség esetén – a megfelelő rehabilitáció, kezelési mód meghatározásához rendkívül jó alapot nyújt a szakemberek számára a berendezés által létrehozott, minden irányban forgatható, nagyítható kép.

  A fejlesztés az egyéb elváltozásokra vonatkozó további vizsgálatok szükségességét is megalapozva képes lemodellezni a testtartási rendellenességek hátterében meghúzódó gerincelváltozásokat.

  A szakemberek már dolgoznak a testszkennerhez kapcsolódó mobilalkalmazáson is – tudatták. Annak segítségével a felhasználó az adott állapotára javasolt, otthonról végezhető, célzott gyakorlatokat ajánló mozgásprogramot kaphat kézhez. A kommüniké szerint a Bay Zoltán KNKft. és a PTE Egészségtudomány Kara – egyebek mellett innovatív egészségügyi és sporttudományi fejlesztések elindítása céljából – a jövőben is együtt fog működni egy szerdán aláírt megállapodás értelmében.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!