2024. április 26. péntek
More

    A vízben terjedő baktériumok – 1. rész

    Az Egyesült Államok rendelkezik a világ egyik legbiztonságosabb csapvízkészletével. A vízben terjedő baktériumok azonban élhetnek és szaporodhatnak a csöveinkben és az általunk használt, vizet igénylő eszközökben, például a párásítókban. Ezen kórokozók némelyike ​​káros lehet, és az emberek megbetegedését okozhatja.

    A baktériumok különösen szeretnek a vízben élni és szaporodni, ha az pangó (nem folyik), vagy ha nem kezelik elég fertőtlenítőszerrel, például klórral. Fontos tudni, honnan származik a csapvíz, és hogyan használhatod biztonságosan az iváson kívüli célokra.

    A vízben terjedő baktériumok a csövekben növekedhetnek

    A szövetségi és állami törvények értelmében a közüzemi vízszolgáltatóknak bizonyos minőségi és biztonsági előírásoknak megfelelő vizet kell biztosítaniuk ivóvíz céljára. A csapvíz azonban nem steril, vagyis baktériumok lehetnek benne. Még akkor is, ha a közüzemi vízrendszer megfelelően működik, kis számú, a környezetben természetesen előforduló kórokozó továbbra is jelen lehet.

    Amikor ezek a kórokozók egy otthon vagy épület csövébe kerülnek, megfelelő körülmények esetén növekedhetnek és elszaporodhatnak. Ez például akkor fordulhat elő, ha a csapokat hosszabb ideig nem nyitják meg, és a víz mozdulatlanul áll a csövekben.

    Hogyan élnek a csírák a csövekben?

    Néha a vízben terjedő baktériumok egy csoportban élnek együtt, amelyet biofilmnek neveznek. A biofilm mikroorganizmusok csoportja – gyakran baktériumok, gombák és amőbák keveréke –, amelyek együtt élnek, és nyálkás, ragasztószerű anyagot szabadítanak fel, amely lehetővé teszi számukra, hogy a felületekhez tapadjanak. Ez a nyálkás „otthon” gátat jelent a vízkezelő vegyszerek, például a klór előtt, segítve a baktériumok túlélését és szaporodását.

    A biofilm nagyobb valószínűséggel növekszik bőségesen olyan helyeken, ahol a víz nem mozog, például a vízvezetékek, víztároló tartályok vagy vízmelegítők belső felületén.

    Néhány potenciálisan káros baktérium, amelyek növekedhetnek és elszaporodhatnak otthonod vízrendszerében (és az általuk okozott betegségek):

    • Nem tuberkulózisos mikobaktériumok (tüdő-, vér- vagy bőrfertőzés)
    • Legionella spp. (tüdőfertőzés)
    • Pseudomonas aeruginosa (vér-, tüdő- vagy bőrfertőzés)
    • Naegleria fowleri ( agyfertőzés )
    • Acanthamoeba spp . (agy- és szemfertőzés)

    A vízben terjedő baktériumok – 2. rész –>

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!