2024. április 20. szombat
More

    Trachoma

    A trachoma a világ vezető oka a fertőző eredetű, megelőzhető vakságnak. A Chlamydia trachomatis baktérium által okozott trachoma könnyen terjed közvetlen személyes érintkezés, közös törülközők és ruhák, valamint a fertőzött személy szemével vagy orrával érintkezésbe kerülő legyek révén. Ha nem kezelik, az ismétlődő trachoma fertőzések súlyos hegesedést okozhatnak a szemhéj belsejében, és a szempillák megkarcolhatják a szaruhártyát (trichiasis). Amellett, hogy fájdalmat okoz, a trichiasis tartósan károsítja a szaruhártyát, és visszafordíthatatlan vaksághoz vezethet. A trachoma, amely olyan területeken terjed, ahol nincs megfelelő hozzáférés a vízhez és a higiéniához, a világ leginkább marginalizálódott közösségeit érinti . Világszerte csaknem 8 millió ember látássérült trachoma miatt; 500 millióan veszélyben vannak a vakság miatt, a betegség 57 endémiás országban van jelen.

    Az Egészségügyi Világszervezet a trachoma 2020-ig történő megszüntetését tűzte ki célul egy innovatív, sokrétű közegészségügyi stratégia révén, amely SAFE néven ismert:

    • A sebészet, mely javítja a kifejlett vakságot (trichiasis),
    • Antibiotikumok, amik az aktív fertőzés kezelésére alkalmasak,
    • Az arc tisztasága,
    • A környezeti fejlesztések területén a víz és a higiénia ellenőrzése, hogy csökkentsék a betegség kockázatát.

    Az átfogó SAFE stratégia egyesíti az aktív fertőzések és trichiasis (S&A) kezelésére szolgáló intézkedéseket a betegségek terjedésének csökkentését célzó megelőző intézkedésekkel (F&E). A teljes SAFE stratégia végrehajtása az endémiás területeken növeli a trachoma programok hatékonyságát. A SAFE F és E komponensei , amelyek csökkentik a betegségek terjedését, különösen kritikusak a trachoma fenntartható megszüntetésében.

    A SAFE stratégiában az „F” az arc tisztaságára utal. Mivel a trachoma szoros személyes érintkezés útján terjed, általában csoportokban fordul elő, és gyakran egész családokat és közösségeket fertőz meg. A gyermekek, akik gyakrabban érintik meg a szemüket, és tisztátalan az arcuk, ami vonzza a szemet kereső legyeket, különösen érzékenyek a fertőzésekre, csakúgy, mint a nők, az otthon hagyományos gondozói. Ezért a helyes higiéniai gyakorlatok előmozdítása, mint például a kézmosás és a gyermekek arcának naponta legalább egyszeri mosása, kulcsfontosságú lépés a trachoma terjedésének megszakításában.

    A SAFE stratégiában az „E” a környezeti változásra utal. A közösségi és háztartási higiénia javítása, mint például a háztartási mosdók biztosítása, segít a légypopulációk és a költőhelyek szabályozásában. A vízhez való jobb hozzáférés elősegíti a helyes higiéniai gyakorlatot, és létfontosságú a betegség fenntartható megszüntetéséhez. Az állatok lakóterének elkülönítése az emberi élettértől, valamint az élelmiszerek és az ivóvíz biztonságos kezelése szintén fontos környezetvédelmi intézkedés, amelyet az érintett közösségek megtehetnek a trachoma elleni védekezési program keretében.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!