2022. augusztus 16. kedd
More

  Több testmozgás, kevesebb meghűlés

  A mozgásszegény életmódot élő emberek kétszer nagyobb eséllyel kapják el a náthát, mint fittebb embertársaik – állapították meg amerikai kutatók.

  A tanulmányban 2008 őszén és telén 12 héten át követték nyomon 1002 Wisconsinban élő ember egészségi állapotát, akiknek életkora 18 és 85 év között volt. Kivizsgálták légzőszervi megbetegedéseiket, mérték testsúlyukat, megkérdezték őket étrendjükről, életvitelükről és mozgásos tevékenységeikről.

  Azok a – fittnek számító – emberek, akik naponta ötször vagy többször végeztek testmozgást, átlagosan 4,4-4,9 napot voltak náthásak. A középső kategóriába került emberek, akik hetente egy-négy alkalommal mozogtak, 4,9-5,5 napig voltak “megfázva”. Azok viszont, akik legfeljebb heti egy napon iktatták be napirendjükbe a testmozgást, 8,2-8,6 napot töltöttek meghűléses betegségben.

  A jó kondícióban lévőknél 31-41 százalékkal kisebb volt a megfázás tüneteinek súlyossága az ülő életmódot folytató résztvevőkhöz képest.

  A tanulmány szerzői szerint a testmozgás segít a szervezetnek abban, hogy az immunrendszere felkészüljön a behatoló vírusok fogadására, az azokkal való megküzdésre.

  Az Egyesült Államokban egy átlagos felnőtt évente 2-4 alkalommal kap el meghűléses betegséget, a gyerekek pedig 6-10 alkalommal fáznak meg évente.

  A British Journal of Sports Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmányt David Nieman, az észak karolinai Appalache-i Állami Egyetem munkatársa vezette.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!