2024. március 28. csütörtök
More

    A rendszeres testmozgás mellrák ellen is véd

    A változás kora utáni időszakban végzett fizikai tevékenység jelentősen csökkenti az emlőrák kifejlődésének kockázatát. Csaknem százezer nő vizsgálata alapján készült tanulmány eredményeit az American Journal of Public Health közölte.

    Évek óta számos vizsgálat igazolta, hogy a koszorúér-betegség megelőzésére alapvetően szükséges a rendszeres testmozgás, fizikai munka vagy sport. Újabb adatok azt jelzik, hogy a rosszindulatú daganatok kifejlődése ellen is fontos védő hatást jelent a mozgás.

    Tricia M. Peters, az Amerikai Rákkutató Intézet kutatója és munkatársai a statisztikai adatok földolgozása után rámutattak, hogy az amerikai nők leggyakoribb rosszindulatú betegsége az emlőrák. Több mint 110 000 változás kor utáni időszakban lévő nőt kérdeztek arról, hogy mennyi időt töltöttek fizikai aktivitással 15-18, 19-29, 35-39 korukban, illetve az utolsó tíz évben.

    Csaknem hét esztendei megfigyelési idő után azt találták, hogy 16 százalékkal ritkábban kaptak emlőrákot azok a nők, akik az utolsó tíz esztendőben heti 7 óránál többet töltöttek mérsékelt-erős fizikai tevékenységgel, mint azok, akik keveset mozogtak. A fiatalkori mozgás az emlőrák kockázatát nem befolyásolta.

    Az Egyesült Királyságban Rachel Thomson, az angol Rákkutató Alapítvány egyik vezetője kiszámolta, hogy a szigetországban évente mintegy 5500 asszony nem lenne emlőrákos, ha minden nő naponta legalább 45 percet lendületesen mozogna. Ehhez nem kell a fitnesz-szalonba beiratkozni. Elég a szokásosnál kissé gyorsabb gyaloglás.

    Az angol szakértők szerint a bélrendszer rosszindulatú daganatos betegségei is jelentősen csökkenthetők mozgással. Ezzel Angliában évente 4600 ilyen esetet lehetne megelőzni. A rákkutatók ezért indították el az együtt gyaloglás programot.

    A legújabb vizsgálatuk csaknem százezer 50-71 éves nő adatainak földolgozásával történt. Ez a tanulmány is egyértelműen azt bizonyította, hogy sokkal kisebb eséllyel kapnak emlőrákot azok, akik napjukat nemcsak ülőmunkával töltötték, hanem bármilyen módon, kedvük szerint gyalogoltak, kocogtak vagy bicikliztek naponta, legalább 45 percet.

    A kutatók hangsúlyozzák, hogy ez a védő hatás a legszokványosabb háztartási munkákra, emelgetésre, rakodásra is vonatkozik, szemben azzal, ha valaki általában csak üldögél, vagy a tévét nézi.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!