2022. október 1. szombat
More

  A fizikai aktivitás csökkenti a méhbelhártya rákjának kockázatát

  A rendszeres testmozgást végző nőknél harminc százalékkal kisebb lehet a méhbelhártya rákos elváltozásának kockázata – állapították meg amerikai kutatók.

  Az Egyesült Államok Országos Rákintézetének munkatársai 14 korábbi tanulmány eredményeit elemezve megállapították, hogy a mozgásszegény életmódot folytató nőkhöz képest 20-40 százalékkal kisebb a méhbelhártya-daganat kialakulási kockázata azoknál, akik életében jelen van a rendszeres fizikai aktivitás.

  A tanulmányt a British Journal of Cancer című szakfolyóirat online kiadása tette közzé.

  Korábbi vizsgálatok már rámutattak arra, hogy a testmozgás csökkentheti többféle ráktípus – így a mell-, a vastagbél- és a vesedaganat – kifejlődésének kockázatát. A mostani tanulmány szerint hetente ötször legalább húsz perces mozgásra van szükség a jótékony hatáshoz.

  A fejlett országokban 40 nőből egynél alakul ki átlagosan a méhbelhártya rákja (endometriális rák). Steven Moore kutatásvezető és munkatársai olyan tanulmányokat is áttekintettek, amelyek az ülés és a méhrák közötti kapcsolatot elemezték. Megállapították, hogy a napi kilenc órás vagy annál hosszabb időtartamú ülés megkétszerezte a nőknél az endometriális rák kockázatát azokhoz képest, akik naponta három óránál kevesebbet ültek.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!