2022. szeptember 28. szerda
More

  Negyven év felett jó hatással van a szexre a testedzés

  A testedzés nemcsak a középkorú férfiak szívére, de szexuális teljesítőképességére is kedvező hatást gyakorol – állapították meg ausztrál tudósok.

  Korábbi kutatások már kimutatták a kapcsolatot a merevedési zavarok és a depresszió között, de a Rob MacLachlan professzor vezetésével elvégzett vizsgálat most először igazolta, hogy a férfiak reproduktív egészségügyi rendellenességei számos egyéb tényezővel is magyarázhatók.

  A BMC Public Health weboldalon a közelmúltban publikált tanulmány szerint szoros kapcsolat van a fizikai aktivitás hiánya és a merevedési zavar, valamint a tesztoszteronhiány között.

  A tanulmány a cukor-, a szív- és az érrendszeri betegségeket is összefüggésbe hozza a merevedési zavarral. Azt is megállapítja, hogy szoros kapcsolat van a magas vérnyomás, az alsó húgyúti tünetek és az androgénhiány között. (Az androgén a férfi nemi hormonok összefoglaló neve, amelyek közül a tesztoszteron a domináns.)

  “A merevedési zavar olyan, mint a kanári a szénbányában: olyan betegségeket jelez, amelyek tünetei még nem észlelhetők” – jelentette ki McLachlan professzor, a Prince Henry Institute kutatója és az Andrology Australia igazgatója.

  Az elemzés javasolja, hogy az orvosok beszéljék meg reproduktív egészségük állapotát is a krónikus betegségben szenvedő páciensekkel, akiket például cukor-, szív- vagy érrendszeri betegségekkel, illetve magas vérnyomással kezelnek.

  A professzor hangsúlyozta, hogy a férfiak számára nagyon fontos fenntartani a jó fizikai állapotot és az aktív életmódot egészen idős korukig.

  A tanulmány egy 2003-as, közel 6000 negyven év feletti férfira kiterjedő, telefonos felmérésen alapul. A teszt során több mint 90 kérdést tettek fel az alanyok családi állapotára, foglalkozására, iskolázottságára, általános egészségi állapotára, életmódjára és szexuális életére vonatkozóan.

  McLachlan szerint a felmérés hiányossága, hogy megállapításai a résztvevők önértékelésén alapulnak, ezért nehéz megállapítani, hogy pontosan mennyi testmozgás szükséges a reproduktív egészség javításához. Mindemellett úgy vélekedett, hogy az érintetteknek ezen a téren is érdemes követniük a szívegészségügyi előírásokat, és a naponta fél óra intenzív testmozgást végezniük.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!