2024. április 20. szombat
More

    Napi egy óra mozgástól marad karcsú a középkorú nő

    Napi egy óra mérsékelt testmozgás szükséges ahhoz, hogy a középkorú nők kalóriamegvonás nélkül is tartani tudják karcsúságukat – állapították meg amerikai kutatók.

    Mintegy 34 ezer középkorú – a tanulmány kezdetekor átlagosan 54 éves – nőt követtek nyomon 13 évig a bostoni Harvard Egyetem orvosi fakultása és a Brigham and Women’s Hospital munkatársai. Eredményeiket a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szaklap megjelent számában ismertetik.

    A nem túlsúlyos nők közül csak azok tartották meg normál testsúlyukat a követési időtartam végéig, akik naponta átlagosan egy órányi mérsékelt testmozgást végeztek. Ilyen a gyaloglás, a laza kerékpározás vagy a golfozás.

    A vizsgálatban szereplő nőket három csoportba osztották, az első csoportban napi 20 percet, a másodikban 20 és 60 perc közötti időt, a harmadikban pedig legalább egy órát töltöttek átlagosan testmozgással. A fizikai aktivitás mértékét valójában az alapanyagcsere értékéhez viszonyított számmal, a MET (metabolikus ekvivalens) értékkel jellemezték. Minél több energiát elégető testmozgásról van szó, annál nagyobb a MET. Mérsékelt mozgásnál például óránként 2,5, ám intenzív edzésnél akár 12-re is felmehet, azaz ilyenkor a nyugalmi energiánál 12-szer többet éget el óránként a szervezet.

    A felmérés eredménye szerint a bevitt kalóriamennyiség csökkentése nélkül csak akkor tudták megtartani testsúlyukat a nők, ha hetente 21,5 MET-nek megfelelő mérsékelt edzést végeztek. Ebbe a kategóriába az összes résztvevőnek csupán 13 százaléka tartozott. A jelenlegi napi 20 perc mozgásnak megfelelő amerikai ajánláshoz képest ez mintegy háromszor több testedzést jelentene a középkorúnál idősebb nőknél.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!