2022. október 6. csütörtök
More

  Napi egy óra mozgás ajánlott az örökletesen hízásra hajlamos tiniknek

  Napi egy óra mérsékelt testmozgással sikeresen előzhetik meg az elhízást azok a kamaszok, akik egy hízással kapcsolatba hozott génváltozatot hordoznak – állapította meg egy 2010-ben közzétett tanulmány.

  Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóirat egyik számában számolnak be vizsgálataikról az Európai Unió HELENA tanulmányának lefolytatói. Eredményeik szerint a gének és az életmód együttes hatása okozza az elhízást, a megfelelő étrend és a testmozgás ellensúlyozza az örökletes hajlamot.

  Az FTO jelű gént korábbi kutatások már összefüggésbe hozták az elhízással. Azok a felnőttek, akik az FTO gén bizonyos változatából két kópiát hordoznak – azaz nagyjából minden hatodik ember – nagyobb kockázattal szednek fel túlsúlyt.

  A mostani tanulmányban 752 tinédzsernél nézték meg, jelen van-e náluk az adott gén. Ezután mérőeszközökkel követték nyomon napi fizikai aktivitásukat egy héten át. Mérték testsúlyukat, derékbőségüket, amiből az derült ki, hogy a gént hordozó és nem hordozó kamaszok között nem volt értékelhető eltérés abban az esetben, ha a hízásra hajlamos fiatalok legalább egy óra mérsékelt testmozgást végeztek. Az FTO gént hordozó tinik körében azonban több testzsírt és nagyobb derékbőséget mértek azoknál, akik kevesebbet mozogtak napi egy óránál.

  A felmérésben részt vevő serdülők Görögországban, Németországban, Belgiumban, Franciaországban, Magyarországon, Olaszországban, Svédországban, Ausztriában és Spanyolországban éltek. A tanulmányt a svéd és a spanyol kormány, valamint az Európai Unió támogatta.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!