2022. május 23. hétfő
More

  A lusta fiataloknak felmegy a vérnyomása

  A fiatal korban végzett rendszeres testmozgással a későbbi magas vérnyomás esélye lényegesen csökkenthető. A bíztató amerikai vizsgálat eredményeit a Hypertension című folyóirat közölte.

  A magas vérnyomás minden harmadik-negyedik felnőttet elérő betegség, mely a szív- és érrendszeri elváltozások, az infarktus és kiváltképp az agyi katasztrófa alapvető kockázati tényezője. Fontos volna tudni, mit tegyünk, hogy a vérnyomás emelkedésének bekövetkezését valamilyen módon megelőzzük.

  Mercedes Carnethon és munkacsoportja Chicagóban csaknem hétezer, 18-30 éves önkéntest szervezett be annak vizsgálatára, hogy a fiatal korban végzett rendszeres testmozgás befolyásolja-e a következő évtizedekben a vérnyomás alakulását.

  A résztvevők húsz éven keresztül rendszeresen jártak ellenőrző vizsgálatra, kérdőíveket töltöttek ki életmódjukról és terheléses vizsgálatokon vettek részt.

  Két évtized során több mint ezer önkéntesben alakult ki magas vérnyomás (azaz 140/90 hgmm feletti érték).

  A kutatók a matematikai értékelésnél figyelembe vették mindazon tényezőket, melyek emelhetik a vérnyomás értékét, de a kevés fizikai terhelés akkor is önálló kockázati tényezőnek bizonyult.

  Az összesítés alapján, amennyiben a résztvevők hetenként legalább ötször napi félórát mozogtak, a magas vérnyomás 34 százalékkal ritkábban jelent meg. A vizsgálók szerint a tanulmány értékét növeli, hogy nemcsak a résztvevők által mondott testgyakorlás adatait dolgozhatták fel, hanem ismételt, objektív mérésekkel is ellenőrizték a teherbírást.

  A rendszeres testmozgás magas vérnyomást megelőző hatása kiváltképp a fiatal fehérbőrű nők esetében bizonyult igen kifejezettnek. Közöttük a rendszeres mozgók ötször ritkábban lettek magas vérnyomásúak.

  “Az, hogy a rendszeres mozgásnak van ilyen kedvező hatása, eleve várható volt, a meglepetés csak ennek rendkívüli mértéke” – nyilatkozta Goutham Rao, a kérdés ismert szakértője.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!