2024. március 29. péntek
More

    Rühesség

    Mi az a rüh?

    A rüh az emberi viszketőatka ( Sarcoptes scabiei var. hominis ) által okozott bőrfertőzés. A mikroszkopikus méretű rüh atka a bőr felső rétegébe fúródik be, ahol él és lerakja petéit. A rüh leggyakoribb tünete az erős viszketés és a pattanásszerű bőrkiütés. A rühes atka általában közvetlen, hosszan tartó, bőrrel érintkezve terjed rühes személlyel.

    A rüh világszerte megtalálható, és minden fajt és társadalmi osztályt érint. A rüh gyorsan terjedhet zsúfolt körülmények között, ahol gyakori a test és a bőr szoros érintkezése. Az olyan intézmények, mint az idősotthonok, a kiterjesztett gondozási intézmények és a börtönök gyakran a rüh kitörésének helyszínei. A gyermekgondozási létesítmények is gyakori helyszínei a rühfertőzéseknek.

    Mi az a kérges (norvég) rüh?

    A kérges rüh a rüh egy súlyos formája, amely csökkent immunrendszerű (gyenge immunrendszerű), idős, fogyatékkal élő vagy legyengült személyeknél fordulhat elő. Norvég rühnek is nevezik. A kérges rühben szenvedő személyek bőrének vastag kérgei vannak, amelyek nagy számban tartalmaznak rühes atkákat és tojásokat. A kérges rühben szenvedő személyek nagyon fertőzőek más személyekre, és könnyen terjeszthetik a fertőzést mind a bőr közvetlen érintkezésével, mind az olyan tárgyak szennyeződésével, mint például ruházatuk, ágyneműjük és bútoraik. Előfordulhat, hogy a kérges rühben szenvedő személyek nem mutatják a rüh szokásos jeleit és tüneteit, mint például a jellegzetes bőrkiütés vagy viszketés (pruritus). A kérges rühben szenvedőknek gyors és agresszív orvosi kezelésben kell részesülniük a fertőzés miatt, hogy megelőzzék a rüh kitörését.

    A fertőzés után mennyi idővel jelentkeznek a rüh tünetei?

    Ha valakinek korábban soha nem volt rühje, a tünetek 4-8 ​​hétig is eltarthatnak. Fontos megjegyezni, hogy ezalatt a fertőzött személy rühöt terjeszthet, még akkor is, ha még nincsenek tünetei.

    A korábban rühös személynél a tünetek általában sokkal hamarabb (1-4 nappal) jelentkeznek az expozíció után.

    Mik a rühfertőzés jelei és tünetei?

    A rüh leggyakoribb jelei és tünetei az intenzív viszketés (pruritus), különösen éjszaka, és a pattanásszerű (papuláris) viszkető kiütés. A viszketés és a kiütés egyaránt érintheti a test nagy részét, vagy olyan gyakori helyekre korlátozódhat, mint a csukló, a könyök, a hónalj, az ujjak közötti heveder, a mellbimbó, a pénisz, a derék, az övvonal és a fenék. A kiütések apró hólyagokat (vezikulákat) és pikkelyeket is tartalmazhatnak. A kiütés megkarcolása bőrsebeket okozhat; néha ezeket a sebeket baktériumok fertőzik meg.

    A bőrön néha apró barázdák láthatók; ezeket a nőstény rühes atka okozza, amely közvetlenül a bőr felszíne alatt alagútba vezet. Ezek az üregek apró megemelkedett és görbe (serpiginus) szürkésfehér vagy bőrszínű vonalakként jelennek meg a bőrfelületen. Mivel az atkák száma gyakran kevés (mindössze 10-15 atka személyenként), ezeket az üregeket nehéz megtalálni. Leggyakrabban az ujjak közötti hevederben, a csuklón, a könyökön vagy a térden, valamint a péniszben, a mellben vagy a lapockákban található bőrredőkben találhatók.

    A fej, az arc, a nyak, a tenyér és a talp gyakran érintett csecsemőknél és nagyon kisgyermekeknél, de általában nem felnőtteknél és idősebb gyermekeknél.

    Előfordulhat, hogy a kérges rühben szenvedő személyek nem mutatják a rüh szokásos jeleit és tüneteit, mint például a jellegzetes bőrkiütés vagy viszketés (pruritus).

    Hogyan kaptam rühöt?

    A rüh általában a rühes személlyel való közvetlen, hosszan tartó, bőrrel érintkezve terjed. A kapcsolattartásnak általában hosszabbnak kell lennie; egy gyors kézfogás vagy ölelés általában nem terjeszt rühöt. A rüh könnyen átterjed a szexuális partnerekre és a háztartás tagjaira. A felnőtteknél a rüh gyakran szexuális úton szerzett. A rüh néha közvetetten terjed, amikor egy fertőzött személy által használt cikkeket, például ruhákat, törölközőket vagy ágyneműt megosztanak egymással; az ilyen közvetett terjedés azonban sokkal könnyebben megtörténhet, ha a fertőzött személy kérges rühes.

    Mennyi ideig élhetnek a rüh atkák?

    Egy személyen a rühes atkák akár 1-2 hónapig is élhetnek. Egy személyről lekerülve a rüh atkák általában nem élik túl 48-72 óránál tovább. A rühös atkák elpusztulnak, ha 10 percig 50°C-os (122°F) hőmérsékletnek vannak kitéve.

    A rüh kezelhető?

    Igen. A rüh kezelésére használt termékeket rühölő szereknek nevezik, mert elpusztítják a rühös atkákat; néhányan tojást is ölnek. Az emberi rüh kezelésére szolgáló rühölő szerek csak orvosi rendelvényre kaphatók; egyetlen „vény nélkül kapható” (nem vényköteles) terméket sem teszteltek és engedélyeztek emberek számára.

    Mindig gondosan kövesse az orvos és a gyógyszerész által adott, valamint a dobozban vagy a címkére nyomtatott utasításokat. Felnőttek és idősebb gyermekek kezelésekor rühölő krémet vagy lotiont alkalmaznak a test minden területére a nyaktól a lábfejekig és a lábujjakig; csecsemők és kisgyermekek kezelésekor a krémet vagy lotiont a fejre és a nyakra is felviszik. A gyógyszert a javasolt ideig a testen kell hagyni, mielőtt lemosnák. A kezelés után tiszta ruhát kell viselni.

    A fertőzött személyen kívül a kezelés a háztartás tagjainak és a szexuális érintkezőknek is javasolt, különösen azoknak, akik hosszabb ideig érintkeztek a fertőzött személlyel. Minden személyt egyszerre kell kezelni az újrafertőződés megelőzése érdekében. Újrakezelésre lehet szükség, ha a viszketés a kezelés után több mint 2-4 hétig folytatódik, vagy ha továbbra is új üregek vagy kiütések jelennek meg.

    Soha ne használj állatgyógyászati ​​vagy mezőgazdasági célra szánt rühölő szert emberek kezelésére!

    Kit kell kezelni a rüh miatt?

    Kezelni kell mindenkit, akit rühvel diagnosztizálnak, valamint szexuális partnereit és más érintkezőket, akik hosszabb ideig érintkeztek bőrrel a fertőzött személlyel. A kezelés a rühes személlyel azonos háztartásban élőknek javasolt, különösen azoknak, akik hosszabb ideig érintkeztek bőrrel a fertőzött személlyel. Minden személyt egyszerre kell kezelni az újbóli fertőzés elkerülése érdekében.

    Újrakezelésre lehet szükség, ha a viszketés a kezelés után több mint 2-4 hétig folytatódik, vagy ha továbbra is új üregek vagy kiütések jelennek meg.

    A kezelés után mennyi idő múlva leszek jobban?

    Ha a viszketés a kezdeti kezelés után több mint 2-4 hétig fennáll, vagy ha továbbra is új üregek vagy kiütések jelennek meg (ha a kezdeti kezelés egynél több alkalmazást vagy adagot tartalmaz, akkor a 2-4 időtartam az utolsó alkalmazás vagy adag után kezdődik), ismételt kezelés rühölővel szükséges lehet; kérd ki orvos tanácsát.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!