2024. március 29. péntek
More

    Otthoni praktikák

    A háziasszonyok sok esetben inkább a már bevált, valahonnan átvett házi praktikákat szeretik hasznosítani otthonukban, így biztosan veled is előfordult már, hogy mielőtt elmentél volna bármilyen panasszal az orvoshoz, előtte a házi praktikákat vetted elő.

    A legelterjedtebb otthoni gyógymódok közé tatozik a gyógynövényekkel való gyógyítás. A különfélébb teakeverékekből készített nedű, a tinktúrák, a levek, a pépek, a dunsztkötések, a borogatások és a kenőcsök vagy olajak nagymamáink titkos fegyverei voltak a betegségek ellen, amiket mi is szívesen átvettünk tőlük, nem is hiába.

    A frissítő teák nem csak felmelegítenek a téli hidegben, de olyan pozítív hatásokat gyakorol a szervezetünkre, amiről talán nem is mindig tudunk, mikor elfogyasztjuk őket. A gyógynövények keverékét leforrázva hagyjuk, hogy a vízben kioldódjanak, majd elfogyasztva olyan betegségek ellen segítjuk az immunrendszerünknek felvenni a harcot, mint a cukorbetegség, a pajzsmirigyproblémák, a nőgyógyászati megbetegedések vagy a vérrnyomásgondok. Ezeken kívül persze számtalan esetben segítenek még a keverékek.

    Eszenciákat vonhatunk ki a gyógyfüvekből, ha ez a kivonat 38-40%-os gabona- vagy gyümölcspálinkával készül. Egy palackot feltöltünk a gyógynövényekkel, majd felöntjük a pálinkával, és 20 °C-os helyiségben 14 napig hagyjuk állni. Időnként felrázzuk, végül átszűrjük, kipréseljük, és már kész is van a gyógyszerünk, amit belsőleg teába csepegtetve vagy külsőleg borogatásokhoz és bedörzsölésekhez tudunk használni.

    A gyógynövények szárait és leveleit összepépesítve a beteg testrészeinket tudjuk kezelni. Ehhez a pépet egy kendőre kell kenni, majd a sebre kötni. Fontos, hogy alaposan rögzítsük oda, tartsuk melegen, és éjszakára hagyjuk a beteg területen, hogy a pép kifejthesse gyógyhatását.

    Dunszkötéshez egy fazékban fel kell forralni vizet, majt fölé egy szitába helyezni a gyógynövénykeverékünket, ezt pedig lefedni egy fedővel. Amikor a növények megpuhultak, egy kendőre helyezve köthetjük a sebhez.

    A különböző kenőcsök, olajak és ülőfürdők szintén hasznosak a szervezetünk számára.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!