2022. december 7. szerda
More

  A testmozgás csökkenti az epekő kockázatát

  Drasztikusan csökkenti a fájdalmas epekövek kialakulásának kockázatát, ha sokat mozog valaki – közölte brit kutatók megállapítását a BBC hírportálja (http://newsvote.bbc.co.uk).

  Az epekövek meglehetősen gyakoriak, ám mindössze az esetek 30 százaléka jár tünetekkel vagy komplikációkkal. A University of East Anglia munkatársai 25 ezer férfit és nőt vontak be tanulmányukba, amelyben megállapították, hogy a legaktívabbaknál 70 százalékkal kisebb volt a kockázata a panaszok jelentkezésének.

  A European Journal of Gastroenterology and Hepatology című szaklapban közzétett cikk szerzői szerint az egyik ok az lehet, hogy az epében ilyenkor csökken a koleszterinszint. A mozgás egyúttal növeli a “jó” koleszterin szintjét, valamint javítja a bélmozgást, melyek szintén hozzájárulhatnak a csökkent kockázathoz. A tanulmányba bevont embereket négy csoportba osztották attól függően, hogy mennyit mozogtak. A kutatók megállapítása szerint minél többet mozog valaki, annál nagyobb esélye van a fájdalmas tünetek elkerülésére.

  A négy csoportból az elsőbe azok kerültek, akik ülőmunkát végeznek és nem mozognak szabadidejükben sem. A második csoportba kerültek azok, akik ülőmunkájuk mellett napi 30 percet mozognak, illetve nem mozognak, de állómunkát végeznek. A harmadik csoportba tartozók az ülőmunka mellett napi 1 órát mozognak vagy állómunka mellett napi 30 percet, illetve fizikai munkát végeznek. Végül az utolsó, legaktívabb csoportban még a fizikai munka mellett is tréningeztek az emberek, illetve ülőmunka esetén napi egy óránál többet mozogtak.

  A tanulmány szerzői szerint vizsgálatuk újabb bizonyítéka, hogy a mozgás javítja annak esélyét, hogy tartósan egészséges maradhasson valaki.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!