2022. december 7. szerda
More

  A televíziózás ölhet ausztrál tudósok szerint

  Sokkal nagyobb esélyük van a korai elhalálozásra azoknak, akik naponta négy óránál többet töltenek a televízió képernyője előtt, mint azoknak, akik kevesebb időt fordítanak tévénézésre – derült ki egy ausztrál tanulmányból.

  A hosszas tévézés a szívre is káros hatással van – írták ausztrál kutatók az Amerikai Szívtársaság Circulation című lapjában.

  “Negyvenhat százalékkal nagyobb esélyük van különböző okok miatti elhalálozásra a napi négy óránál többet tévézőknek azokhoz képest, akik két óránál kevesebbet üknek a képernyő előtt. Előbbiek esetében 80 százalékkal magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata” – közölte David Dunstan, a melbourne-i székhelyű Baker IDI Heart and Diabetes Institute kutatója.

  A szakemberek hat éven át 8800 ausztrál televíziózási szokásait vizsgálták, eltekintve olyan tényezők hatásaitól, mint a kor, a nem, a dohányzás, a testsúly vagy a testmozgás.

  Dunstan közlése szerint az ausztrálok átlagosan napi három órát televízióznak. A vizsgálat során megállapították, hogy még azok az emberek is, akik rendszeresen végeztek testmozgást, potenciálisan károsították szervezetüket azáltal, hogy hosszú időn keresztül ültek.

  Minden egyes óra, amelyet az emberek a televízió előtt töltöttek, naponta 18 százalékkal növelte a szív- és érrendszeri betegségek és 9 százalékkal a rák kockázatát. A megnövekedett kockázatot nem csak az elhízottaknál, hanem az egészséges testsúlyúaknál is tapasztalták, mivel a hosszas ülés egészségtelen hatással van a vércukorra és a vérzsírszintre – magyarázták a kutatók.

  “Ez a kutatás az sugallja, hogy a rendszeres testmozgáson túl az embereknek kerülniük kell a hosszas ülést akár a televízió előtt, akár munkaidőben vagy autóutaknál. Ami a tévét illeti, hangsúlyos üzenetünk az, hogy kapcsolják ki, álljanak fel és mozogjanak” – hangoztatta Dunstan.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!