2024. április 26. péntek
More

    Válság okozta alvászavar

    A gazdasági gondok miatt rosszul alszik az amerikaiak több mint egynegyede. Ezzel párhuzamosan hét százalékkal nőtt 2007 óta a patikákban kiváltott altatószer receptek száma – állapította meg a Nemzeti Alvás Alapítvány nyilvánosságra hozott tanulmánya.

    Az Egyesült Államokban a Nemzeti Alvás Alapítvány független társadalmi szervezet, amelynek soraiban pszichológus professzorok, a közegészségügy illetékesei és vezető gyermekgyógyászok ugyanúgy megtalálhatók, mint a társadalomtudomány szakértői.

    Az új tanulmány adatait ezernél is több felnőtt nő és férfi megkérdezésével gyűjtötték össze. A kérdőívet kitöltő személyeket igyekeztek úgy összeválogatni, hogy az az amerikai társadalom összetételét a lehető legjobban tükrözze. Az adatgyűjtés 2008 októberében történt.

    A rosszul alvók aránya az utolsó nyolc évben csaknem megduplázódott. 13 százalékról 20 százalékra növekedett azoknak a felnőtteknek a száma, akik a gazdasági nehézségek következtében naponta hat óránál rövidebb ideig alszanak. Ennek megfelelően arra a kérdésre, hogy éjszakánként álomban töltenek-e legalább nyolc órát, az igennel válaszolók száma 38 százalékról 28 százalékra csökkent.

    A megkérdezett amerikaiaknak 40 százaléka egyetértett azzal, hogy a jó alvás az egészség szempontjából ugyanolyan fontos, mint a helyes táplálkozás vagy a rendszeres testmozgás. A kutatók hangsúlyozzák, hogy ennek ellenére viszont a vizsgált személyeknek csak 32 százaléka beszélte meg álmatlanságának problémáit kezelőorvosával.

    Az alvászavar más egészségügyi zavarokkal is együtt jár. A rosszul alvók csaknem kétszer olyan sok magas cukortartalmú és szénhidrátban gazdag ételt fogyasztottak, mint az álmatlansággal nem küszködők. Az alváshiány és a cigarettázás is gyakran párhuzamos jelenség.

    Az amerikai alvásszakértők arra is fölhívják a figyelmet, hogy ez az új társadalmi gond fokozza a közlekedés biztonságának romlását is. A megkérdezett rosszul alvókról kiderült, hogy közülük minden második – az egész csoport 54 százaléka – az előző esztendőben legalább egyszer kábán, figyelmetlenül vezette az autót, sőt egy egy pillanatra elszunyókált a volánnál.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!