2024. április 18. csütörtök
More

    Rendszeres testmozgással az impotencia és a rák ellen

    Két tanulmány is igazolja a rendszeres testmozgás hasznosságát; a megállapítások szerint a sportolás mérsékli rosszindulatú daganatok kialakulásának esélyét, egyszersmind jelentősen csökkenti az impotencia kockázatát.

    Mindkét megállapítást középkorú és idős férfiakon elvégzett empirikus vizsgálatokból szűrték le.

    A stockholmi Karolinska Intézet kutatói 40 ezer, 45 és 79 év közötti férfit vizsgáltak; kutatásuk eredményét a British Journal of Cancer című szaklapban tették közzé. Megállapították többek között, hogy napi legalább egy óra kerékpározás vagy séta – de akár házimunka is – kimutathatóan csökkenti a daganatos elváltozás esélyét.

    A bécsi egyetemi klinika urulógusai 45 és 60 év közötti férfiakat – összesen 674 főt – vontak be vizsgálatukba, amelyben a szexuális teljesítőképességükről és sportolási szokásaikról kérdezték a célszemélyeket, akiknek (fizikai, nem szexuális) állóképességét is ellenőrizték.

    Az orvosok az eredményekből azt a következtetést vonták le, hogy azoknál a férfiaknál, akik hetente négyezer kalóriát égetnek el, 83 százalékkal kisebb a súlyos erekciós zavarok fellépésének az esélye, mint azoknál, akik csak heti ezer kalóriától szabadulnak meg testmozgás útján.

    Az orvostudomány előtt eddig is ismert volt, hogy a rendszeres sportolás jótékony hatással van a vér áramlására.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!