2024. április 16. kedd
More

    Fejtetű

    A kifejlett fejtetvek körülbelül 2-3 mm hosszúak. A fejtetvek megfertőzik a fejet és a nyakat, és petéiket a hajszál tövéhez rögzítik. A tetvek kúszva mozognak; nem tudnak ugrálni vagy repülni.

    A fejtetűfertőzés vagy pedikulózis leggyakrabban közeli érintkezés útján terjed. A kutyák, macskák és más háziállatok nem játszanak szerepet az emberi tetvek átvitelében.

    A fejtetűfertőzés kezelésére vény nélkül kapható és vényköteles gyógyszerek egyaránt rendelkezésre állnak.

    A fejtetű kezelése aktív fertőzéssel diagnosztizált személyek számára javasolt. A háztartás összes tagját és egyéb közeli kapcsolatait ellenőrizni kell; az aktív fertőzésre utaló jelekkel rendelkező személyeket kezelni kell. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a profilaktikus kezelés körültekintő azon személyek számára, akik aktívan fertőzött személyekkel egy ágyon osztoznak. Minden fertőzött személyt (háztartási tagok és közeli érintkezők) és ágytársaikat egyszerre kell kezelni.

    Egyes pediculicidek (tetűpusztító gyógyszerek) ovicid hatásúak (elpusztítják a tojásokat). Azoknál a pediculicideknél, amelyek csak gyengén ovedirtó hatásúak vagy egyáltalán nem, rutinszerű újrakezelés javasolt. Azok számára, akik erősebben ovicidek, az újrakezelés csak akkor javasolt, ha a kezelés után néhány nappal még élő (mászó) tetvek vannak (lásd az egyes gyógyszerekre vonatkozó ajánlást). Ahhoz, hogy a leghatékonyabb legyen, az újrakezelést az összes tojás kikelése után kell elvégezni, de még az új tojások megjelenése előtt.

    A fejtetű kezelése során a kiegészítő intézkedések kombinálhatók az ajánlott gyógyszerekkel (gyógyszeres kezelés); az ilyen kiegészítő (nem farmakológiai) intézkedések azonban általában nem szükségesek a fejtetűfertőzés megszüntetéséhez. Például a kalapok, sálak, párnahuzatok, ágyneműk, ruhák és törölközők, amelyeket a fertőzött személy a kezelés megkezdése előtt 2 napos időszakban viselt vagy használt, mosógépben mosható és szárítható forró víz és forró levegő ciklussal, mert a tetvek és a tojásokat 5 percig 53,5 °C-nál (128,3 °F) meghaladó hőmérsékletnek kitéve elpusztulnak. A nem mosható ruhadarabok két hétig vegytisztítással vagy műanyag zacskóba zárhatók. Az olyan tárgyakat, mint a sapkák, ápolási segédeszközök és törölközők, amelyek egy fertőzött személy hajával érintkeznek, nem szabad megosztani mással.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!