2022. augusztus 16. kedd
More

  Pinworm fertőzés

  Mi az a pinworm?

  A tűféreg (“fonálféreg”) egy Enterobius vermicularis nevű kicsi, vékony, fehér hengeres féreg (fonálféreg), amely néha az emberek vastag- és végbelében él. A pinworms körülbelül egy kapocs hosszúságú. Amíg a fertőzött személy alszik, a nőstény gombaférgek a végbélnyíláson keresztül elhagyják a beleket, és lerakják petéiket a környező bőrre.

  Mik a pinworm fertőzés tünetei?

  A gombafertőzés (enterobiasis vagy oxyuriasis) viszketést okoz a végbélnyílás körül, ami alvási nehézségekhez és nyugtalansághoz vezethet. A tüneteket az okozza, hogy a nőstény pinworm lerakja a tojásait. A pinworm fertőzés tünetei általában enyhék, néhány fertőzött embernek nincsenek is tünetei.

  Kit fenyeget a gombafertőzés?

  A pinworm fertőzés világszerte előfordul, és bármilyen korú és társadalmi-gazdasági szintű személyt érint. Ez a leggyakoribb féregfertőzés az Egyesült Államokban. Pinworm fertőzés leggyakrabban iskolás és óvodás korú gyermekek, intézményesített személyek, illetve pinworm fertőzésben szenvedő személyek háztartásának tagjai és gondozói között fordul elő. A pinworm fertőzés gyakran egynél több személynél fordul elő háztartási és intézményi környezetben. A gyermekgondozási központok gyakran a pinworm fertőzéses esetek helyszínei.

  Hogyan terjed a pinworm fertőzés?

  A gombafertőzés széklet-orális úton terjed, vagyis a fertőző gombapetéknek a végbélnyílásból valakinek a szájába történő átvitelével, akár közvetlenül kézzel, akár közvetve szennyezett ruházaton, ágyneműn, élelmiszeren vagy egyéb tárgyakon keresztül.

  A féregpeték néhány órán belül fertőzővé válnak azután, hogy a végbélnyílás körüli bőrön lerakódnak, és 2-3 hétig fennmaradhatnak ruhán, ágyneműn vagy egyéb tárgyakon. Az emberek általában tudtukon kívül úgy fertőződnek meg, hogy lenyelnek fertőző féregpetéket, amelyek az ujjakon, a körmök alatt vagy a ruhán, ágyneműn és más szennyezett tárgyakon és felületeken vannak. Kis méretük miatt a féregpeték néha a levegőbe kerülhetnek, és légzés közben lenyelhetik.

  Hogyan kezelik a pinworm fertőzést?

  A Pinworm vényköteles vagy vény nélkül kapható gyógyszerekkel kezelhető. A gombafertőzés gyanújának kezelése előtt konzultálni kell egy egészségügyi szolgáltatóval.

  A kezelés két adag gyógyszerből áll, a második adagot az első adag után 2 héttel kell beadni. A fertőzött személy összes háztartási kapcsolattartóját és gondozóját egyidejűleg kell kezelni. Az újrafertőződés könnyen előfordulhat, ezért elengedhetetlen a jó kézhigiénia szigorú betartása (pl. megfelelő kézmosás, a rövid körmök tisztán tartása, a körömrágás elkerülése, a perianális terület karcolásának elkerülése).

  A napi reggeli fürdés és a napi fehérneműcsere segít eltávolítani a tojások nagy részét. A fürdővíz esetleges szennyeződésének elkerülése érdekében előnyben részesíthető a zuhanyozás. Az alsóruházat, hálóruha, törölköző és ágynemű gondos kezelése és gyakori cseréje segíthet csökkenteni a fertőzést, az újrafertőződést és a gombatojásokkal való környezetszennyezést. Ezeket a ruhadarabokat forró vízben kell kimosni, különösen a fertőzött személy minden egyes kezelése után, és minden törlőkendő használata után, amíg a fertőzés meg nem szűnik.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!