2024. április 18. csütörtök
More

    Nyirok-filariasis

    A nyirokfilariasis egy parazita betegség, amelyet három mikroszkopikus, fonalszerű féregfaj okoz. A kifejlett férgek csak az emberi nyirokrendszerben élnek. A nyirokrendszer fenntartja a szervezet folyadékegyensúlyát és küzd a fertőzésekkel.

    A limfatikus filariasis több mint 120 millió embert érint 72 országban Ázsia, Afrika, a Csendes-óceán nyugati részén, valamint a Karib-térség és Dél-Amerika egyes trópusi és szubtrópusi vidékein.

    Hogyan terjed a limfatikus filariasis?

    A betegség szúnyogcsípésekkel emberről emberre terjed. Amikor egy szúnyog megcsíp egy nyirok-filariasisban szenvedő személyt, az ember vérében keringő mikroszkopikus férgek behatolnak és megfertőzik a szúnyogot. Amikor a fertőzött szúnyog megcsíp egy másik embert, a mikroszkopikus méretű férgek a szúnyogból a bőrön keresztül jutnak el a nyirokerekbe. A nyirokerekben felnőttekké nőnek. Egy kifejlett féreg körülbelül 5-7 évig él. A kifejlett férgek párosodnak, és milliónyi mikroszkopikus méretű férget, úgynevezett mikrofiláriát bocsátanak a vérbe. Azok az emberek, akiknek a vérében férgek vannak, szúnyogokon keresztül fertőzést adhatnak másoknak.

    Kit fenyeget a fertőzés?

    Több hónapon vagy éveken át ismétlődő szúnyogcsípés szükséges a nyirokcsomó-filariasis kialakulásához. Azok az emberek, akik hosszú ideig élnek trópusi vagy szubtrópusi területeken, ahol a betegség gyakori, vannak kitéve a legnagyobb fertőzésveszélynek. A rövid távú turisták kockázata nagyon alacsony. A fertőzés kimutatható a vérvizsgálaton.

    Mik a nyirok-filariasis jelei és tünetei?

    A legtöbb fertőzött ember tünetmentes, és soha nem jelentkeznek klinikai tünetek, annak ellenére, hogy a parazita károsítja a nyirokrendszert. Az emberek egy kis százalékánál nyiroködéma, vagy férfiaknál a herezacskó duzzanata, az úgynevezett hydrocele alakul ki. A limfödémát a nyirokrendszer nem megfelelő működése okozza, ami folyadékgyülemet és duzzanatot eredményez. Ez leginkább a lábakat érinti, de előfordulhat a karokban, a mellekben és a nemi szervekben is. A legtöbb embernél ezek a klinikai megnyilvánulások évekkel a fertőzés után alakulnak ki.

    A duzzanat és a nyirokrendszer csökkent működése megnehezíti a szervezet számára a baktériumok és fertőzések elleni küzdelmet. Az érintettek több bakteriális fertőzést kapnak a bőrben és a nyirokrendszerben. Ez a bőr megkeményedését és megvastagodását okozza, amit elefántiasisnak neveznek. Ezen bakteriális fertőzések közül sok megelőzhető megfelelő bőrhigiéniával és a sebek ápolásával.

    Férfiaknál hidrocele vagy a herezacskó duzzanata alakulhat ki az LF-t okozó paraziták egyikével, különösen a W. bancrofti-val való fertőzés következtében.

    A filariális fertőzés trópusi pulmonalis eosinophilia szindrómát is okozhat. Az eozinofília a betegséggel küzdő fehérvérsejtek, az úgynevezett eozinofilek normálisnál magasabb szintje. Ez a szindróma jellemzően ázsiai fertőzött személyeknél fordul elő. A trópusi pulmonalis eosinophilia szindróma klinikai megnyilvánulásai közé tartozik a köhögés, a légszomj és a zihálás. Az eozinofiliát gyakran az immunglobulin E (IgE) és az antifilariás antitestek magas szintje kíséri.

    Mi a nyirokfilariasis kezelése?

    A kifejlett férgekkel fertőzött emberek évente egy adag gyógyszert szedhetnek, az úgynevezett dietil-karbamazint (DEC), amely elpusztítja a vérben keringő mikroszkopikus férgeket. Bár ez a gyógyszer nem pusztítja el az összes kifejlett férget, megakadályozza, hogy a fertőzött emberek átadják a betegséget valakinek.

    A nyiroködémában és elefántiázisban szenvedők valószínűleg nem részesülnek a DEC-kezelésből, mivel a legtöbb nyiroködémában szenvedő ember nem fertőzött aktívan a filariális parazitával. Az orvosok megkaphatják a DEC-t a CDC-től, miután a laboratóriumi eredmények megerősítik a fertőzést.

    A lymphedemában és hydrocele-ben szenvedők számára előnyös lehet a lymphedema kezelés, és a hydrocele műtéti javítása. Még a kifejlett férgek elpusztulása után is kialakulhat nyiroködéma. Kérhet kezelőorvosától beutalót a lymphedema terapeutához szakosított ellátás céljából. A limfödéma súlyosbodásának megelőzése érdekében kövesse néhány alapelvet:

    • Gondosan mosd le és szárítsd meg a duzzadt területet szappannal és vízzel minden nap.
    • Emeld fel a duzzadt karodat vagy lábadat nappal és éjszaka, hogy a folyadékot mozgasd benne.
    • Végezz gyakorlatokat a folyadék mozgatására és a nyirokáramlás javítására.
    • Fertőtleníts minden sebet. Szükség esetén használj antibakteriális vagy gombaellenes krémet.
    • Viselj a láb méretéhez igazodó cipőt, hogy megvédd lábad a sérülésektől.

    A hidrokelében szenvedő férfiak műtéten eshetnek át a herezacskó méretének csökkentésére.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!