2024. április 26. péntek
More

    Irányadó jelölőrendszer az élelmiszereken

    Egyre több magyarországi cég tartja fontosnak, hogy termékein feltüntesse az új jelölési rendszert, az Irányadó Napi Beviteli Értéket, röviden az INBÉ-t.

    Egyes joghurtokon, chipseken, üdítőkön, levesporokon, édességeken láthatják a fogyasztók az új jelölési rendszert. A gyártók a csomagolás egyik oldalán többnyire az egy adagra vonatkozó energia (kilokalória) mértékét tüntetik fel, míg a másik oldalon a táblázatba foglalt adatokból megtudható a választott étel főbb energia- és tápanyagtartalma – a fehérje, a zsír, a szénhidrát, a só mennyisége -, valamint az is, hogy ez mekkora része a napi javasolt beviteli mennyiségnek.

    Az új jelrendszer Magyarországon jelenleg az egyik gyorsétteremlánc, valamint tizenegy cég termékeinek csomagolásán található meg.

    Az INBÉ-t az Európai Unió élelmiszeripari konföderációja (CIAA) dolgozta ki, és számos országban (Nagy Britannia, Írország, Olaszország, Németország) már sikeresen alkalmazzák. Az unión belül 60 vállalat alkalmazza a jelölést a csomagolásokon.

    Az új jelölési rendszer bevezetésében nagy szerepet vállalt Magyarországon az EU mintára létrejött Táplálkozás, Életmód, Testmozgás (TÉT) Platform, amelynek tagjai a civil szféra, a kormányzat, a tudományos világ és az ipar szereplői. A platform célja, hogy hosszútávon megoldást javasoljon a kiegyensúlyozott és aktív életmód népszerűsítésére, elősegítésére – mondta Fazekas Ildikó, a TÉT Platform elnöke egy pénteki sajtómegbeszélésen.

    Kiss Beáta, a TÉT Platform Jelölési Munkacsoportjának vezetője az új jelölést ismertette a sajtó képviselőivel. Hangsúlyozta: a INBÉ adatai egészséges testtömegű, átlagosan mozgó, átlagos felnőttnek szóló ajánláson alapulnak. A férfiak és a nők azonban különböznek egymástól, így bizonyos tápanyagok esetében az irányadó napi beviteli értékek is eltérőek. Az egyszerűség érdekében – elkerülendő, hogy a csomagoláson két számsort kelljen használni -, az irányadó napi mennyiségek mindig a nőkre vonatkoznak. Ennek oka, hogy a nők „átlagos étlapja” a napi beviteli értékek szempontjából a két véglet, a gyermekeké és a férfiaké közé esik. A napi tápanyagszükséglet számos egyéb tényezőn is múlik, mint a fizikai aktivitás, egészségi állapot, életkor, testmagasság, testtömeg.

    A magyar fogyasztók az új jelölési rendszerrel kapcsolatban egy információs honlapon is tájékozódhatnak. A www.mitiseszemiszom.hu oldalon nem csak az INBÉ címkékről lehet többet megtudni, de a fogyasztók segítséget kaphatnak egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend összeállításához is.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!