2023. március 25. szombat
More

  A gyermek száj egészsége

  A szuvasodás (más néven fogszuvasodás) az egyik leggyakoribb krónikus gyermekkori betegség. A kezeletlen üregek fájdalmat és fertőzéseket okozhatnak, amelyek étkezési, beszéd-, játék- és tanulási problémákhoz vezethetnek. A rossz szájhigiénés gyerekek gyakran többet hiányoznak az iskolából, és alacsonyabb osztályzatot kapnak, mint azok, akiknek nincs ilyesmi gondjuk.

  Az 5-11 éves gyermekek körülbelül 20%-ának, a 12 és 19 év közötti serdülők 13%-ának, az alacsony jövedelmű családokból származó 5 és 19 év közötti gyermekek 25%-ának, a magasabb jövedelmű családokból származó gyerekek 11%-ának van legalább egy kezeletlen, szuvas foga.

  A jó hír az, hogy a fogszuvasodás megelőzhető. A fluorid lakk az elsődleges (csecsemő) fogak szuvasodásának körülbelül egyharmadát képes megakadályozni. A fluortartalmú csapvízzel élő közösségekben élő gyerekeknek kevesebb lyukas foguk van, mint azoknak, akiknek a vize nem fluorozott. Hasonlóképpen, azoknak a gyerekeknek, akik naponta fluoridos fogkrémmel mosnak fogat, kevesebb fogszuvasodásuk lesz.

  A fogászati ​​tömítőanyagok hosszú évekig megakadályozhatják a fogszuvasodást. A fogászati ​​tömítőanyagokkal a hátsó fogak rágófelületére a fogszuvasodás 80%-a megelőzhető.

  Mit tehetnek a szülők és a gondozók?

  • Töröld le a baba ínyét naponta kétszer puha, tiszta ruhával reggel az első etetés után és közvetlenül lefekvés előtt, hogy eltávolítsd a baktériumokat és a cukrokat, amelyek szuvasodást okozhatnak.
  • Amikor kijönnek a fogak, kezd el naponta kétszer mosni puha, kis sörtéjű fogkefével és tiszta vízzel.
  • Keresd fel a fogorvost babád első születésnapjára, hogy a szakember már korán észrevegye a problémák jeleit.
  • Beszélj fogorvosoddal vagy orvosoddal arról, hogy gyermeked fogait kend-e be a fluoridos lakkal, amint megjelenik az első fog.
  • Naponta kétszer mosson fogat a kisgyermek fluoridos fogkrémmel.
  • Igyon fluoridot tartalmazó csapvizet a gyerek.
  • Kérd meg gyermeked fogorvosát, hogy adott esetben alkalmazzon tömítőanyagot.

  Ha gyermeked 6 évesnél fiatalabb, figyeld meg, hogyan fog fogat mosni. Győződj meg róla, hogy borsónyi mennyiségű fogkrémet használjon, és mindig köpje ki, semmint nyelje le. Segíts gyermekednek a fogmosásban, amíg megfelelő fogmosási készségekkel nem rendelkezik.

  Ha meg szeretnéd tudni, hogy a közösség vize fluorozott-e, felhívhatod a víziközmű-társaságot, és kérheted a közmű legújabb „Fogyasztói bizalmi jelentésének” másolatát. Ez a jelentés tájékoztatást nyújt az ivóvíz (csapvíz) fluorid szintjéről.

  Ha az ivóvized nem tartalmaz elegendő fluoridot a fogszuvasodás megelőzésére (az optimális mennyiség 0,7 milligramm literenként), kérdezd meg fogorvosod, gyermekorvosod, háziorvosod vagy ápolónőd, hogy gyermekednek szüksége van-e szájon át szedhető fluorid-kiegészítőkre, például cseppekre, tablettákra vagy cukorkákra.

  A jó fogászati ​​egészség fontos a terhes nők számára

  Ha terhes vagy, hajlamosabb lehetsz az ínybetegségekre és a fogszuvasodásra, ami hatással lehet a baba egészségére. Kövesd az alábbi 3 lépést fogaid védelméhez:

  • Szülés előtt keresd fel fogorvosod.
  • Naponta kétszer mosd meg a fogaid.
  • Használj fogselymet.

  Ha hányingered van, öblítsd ki a szád 1 teáskanál szódabikarbónával egy pohár vízben feloldva. Ez segít eltávolítani a gyomorsavat, és biztonságosan megőrzi a fogzománcot.

  Melyek a fogszuvasodás kockázati tényezői?

  A gyermeked fogszuvasodási esélye nagyobb lehet, ha:

  • A családtagok (idősebb testvérek, nővérek vagy szülők) lyukas foggal rendelkeznek.
  • Sok cukros ételt és italt esznek és isznak, például szénsavasat, különösen az étkezések között.
  • Különleges egészségügyi szükségleteik vannak.
  • Fogszabályzót vagy fogszabályozást vagy szájüregi eszközöket viselnek.

  Ha ezek közül bármelyik vonatkozik gyermekedre, feltétlenül konzultálj fogorvosoddal, gyermekorvosoddal vagy háziorvosoddal, hogy megbizonyosodj arról, milyen további lépéseket tehetsz a gyermeked fogainak védelme érdekében.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!