2024. április 26. péntek
More

    Testtetvek

    Mik azok a testtetvek?

    A tetvek olyan parazita rovarok, amelyek a fertőzött személyek által használt ruházaton és ágyneműn élnek. A tetvek gyakran lerakják tojásaikat a ruha varrására vagy annak közelébe. Vérrel kell táplálkozniuk, és általában csak a bőrre költöznek, hogy táplálkozhassanak, világszerte léteznek, és minden fajt megfertőznek. Az Egyesült Államokban a tetvekkel való tényleges fertőzés általában csak olyan embereknél fordul elő, akik nem férnek hozzá a rendszeres (legalább heti rendszerességű) fürdéshez és a tiszta ruhák cseréjéhez, beleértve a hajléktalanságban szenvedőket vagy a menhelyen élőket.

    Hogyan néznek ki a testtetvek?

    A testtetűnek három formája van: tojás (más néven selyem), nimfa és kifejlett.

    • Nit: A nittek tetűtojások. Általában jól láthatóak a fertőzött személy ruházatának varrásában, különösen a derékvonal környékén és a hónalj alatt. A tetvek esetenként a testszőrzethez is tapadhatnak. Oválisak és általában sárgától fehérig terjedő színűek. A tetvek 1-2 hét alatt kikelnek.
    • Nimfa: A nimfa egy éretlen tetű, amely a nitából (tojásból) kel ki. A nimfa úgy néz ki, mint egy felnőtt testtetű, de kisebb. A nimfák körülbelül 9-12 nappal a kikelés után érnek felnőtté. Az élethez a nimfának vérrel kell táplálkoznia.
    • Felnőtt: A kifejlett testtetű körülbelül szezámmag nagyságú, 6 lába van, és barnástól szürkésfehérig terjed. A nőstények tojásokat raknak. Az élethez a tetveknek vérrel kell táplálkozniuk. Ha egy tetű leesik az emberről, szobahőmérsékleten körülbelül 5-7 napon belül elpusztul.

    Hol találhatók a tetvek?

    A tetvek általában a fertőzött emberek ruházatán és ágyneműin találhatók. Néha a testen is láthatóak, amikor táplálkoznak. A tetvek tojásai általában a ruhák varrásában vagy az ágyneműn láthatók, időnként a tojások megtapadnak a testszőrzeten is.

    A fejen és a fejbőrön talált tetvek nem testtetvek; fejtetvek.

    Melyek a testtetű jelei és tünetei?

    Az intenzív viszketés („pruritus”) és a tetűcsípésre adott allergiás reakció által okozott kiütések a tetűfertőzés gyakori tünetei. Ha a tetűfertőzés hosszú ideje fennáll, a bőr erősen megharapott területei megvastagodhatnak és elszíneződhetnek, különösen a test középső részén (derék, lágyék, combok).

    A többi tetűfertőzéshez hasonlóan az erős viszketés is karcoláshoz vezethet, ami sebeket okozhat a testen; ezek a sebek néha baktériumokkal vagy gombákkal fertőződhetnek meg.

    A tetvek terjeszthetik a betegségeket?

    Igen. A tetvek terjeszthetik a járványos tífuszt, az ároklázat és a tetű által terjesztett visszaeső lázat. Bár a tetű által terjesztett (járványos) tífusz már nem elterjedt, háború, polgári zavargások, természeti vagy ember okozta katasztrófák idején, valamint a börtönökben, ahol az emberek egészségtelen körülmények között élnek együtt, még mindig előfordul e betegség kitörése. A tetű által terjesztett tífusz még mindig előfordul olyan helyeken, ahol az éghajlat, a krónikus szegénység és a társadalmi szokások vagy a háború és a társadalmi felfordulás megakadályozza a ruha rendszeres cseréjét és kimosását.

    Hogyan terjednek a tetvek?

    A tetvek olyan személyekkel való közvetlen fizikai érintkezés útján terjednek, akiknek testtetűje van, vagy olyan tárgyakkal, mint például ruházat, ágy, ágynemű vagy törölköző, amely érintkezésbe került egy fertőzött személlyel. Az Egyesült Államokban a tetvekkel való tényleges fertőzés általában csak olyan embereknél fordul elő, akik nem férnek hozzá a rendszeres (legalább heti rendszerességű) fürdéshez és a tiszta ruhák cseréjéhez, beleértve a hajléktalanságban szenvedőket vagy a menhelyen élőket.

    Hogyan diagnosztizálják a tetvek fertőzését?

    A tetűfertőzést úgy diagnosztizálják, hogy tojásokat és mászó tetveket találnak a ruha varrásában. Néha egy tetű látható a bőrön, ahogy mászik vagy táplálkozik. Bár a testtetvek elég nagyok lehetnek ahhoz, hogy szabad szemmel is láthatóak legyenek, néha szükség lehet nagyító lencsére ezek megtalálásához. A diagnózist egészségügyi szolgáltatónak kell felállítania, ha nem biztos a fertőzésben.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!