2022. július 5. kedd
More

  Többről is szólhatna a szexuális felvilágosítás

  A magyar fiatalok elégedetlenek a jelenlegi szexuális felvilágosítással – derült ki a Durex Network felméréséből.

  A online kutatás során 1500, 15-22 év közötti fiatal válaszolt a kérdésekre. A felmérés szerint a fiatalok azt szeretnék, ha a felvilágosítás többről szólna, mint egy biológia óra és örülnének, ha az érzelmekről, kapcsolatokról és nemi szerepekről is szó esne a felvilágosítás során.

  Pozitívumként említhető, hogy a válaszadók 84 százaléka részesült valamilyen felvilágosításban, ami viszonylag nagy szám, bár ez még mindig azt jelenti, hogy sokan teljesen kimaradtak a szexuális éltre való felkészítésből.

  A megkérdezettek 64 százaléka gondolta azt, hogy nem kapott elegendő információt, így nem meglepő az eredmény, hogy az összes válaszadónak csupán 52 százaléka ismerte a leggyakoribb, szexuális úton terjedő betegségeket a HIV-víruson és szifiliszen kívül.

  A válaszokból az is kiderült, hogy a szexualitással kapcsolatban a fiataloknak nem a szülők, hanem a barátok jelentik az elsődleges információforrást.

  Szőnyi György a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság főtitkára szerint ez a kutatás is alátámasztja az A-HA program fontosságát, amely az elmúlt hat évben – a társaság szülész-nőgyógyászainak és védőnőinek köszönhetően – az ország mintegy 1200 iskolájának több mint a felébe jutott el. A társaság oktatói több mint 9200 tájékoztató órát tartottak, a résztvevő diákok száma pedig megközelítette a 460 ezret.

  “Tudományos kutatások is bizonyították, hogy a kiegyensúlyozott párkapcsolat, a szexualitás épp úgy hozzájárul az egészség megtartásához, mint a táplálkozás, vagy a testmozgás. Ezért tartjuk – mi védőnők is – fontosnak, hogy helyes ismeretekkel rendelkezzenek a fiatalok e kényesnek mondott terülten, tanuljanak meg beszélni is erről a témáról” – fogalmazott Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők egyesületének elnöke.

  A Budapesti Orvostanhallgatók Kortársoktató Alapítványa (BOKA) 20 éve tart AIDS és szexuális felvilágosítás címmel prevenciós foglalkozásokat, amelyeken az óvszerhasználatot is bemutatják. “Sajnos egyre kevesebb iskolába jutunk el, így a fiatal orvostanhallgatók és az iskolások egyre kevesebb alkalommal tudnak találkozni és nyíltan beszélgetni erről a témáról” – mondta Molnárné Garbacz Anna, a BOKA vezetője.

  Erős Erika szexuálpszichiáter véleménye egyezik a fiatalokéval, szerinte is sok felvilágosító program van ma már, de többségük inkább az anatómiai ismeretekre és nem az érzelemre helyezi a hangsúlyt, ugyanakkor a tinédzsereknek a szexualitás érzelmi hátterét és dinamikáját kellene megismerniük.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!