2024. április 27. szombat
More

    Egészséges életmóddal „megfelezhető a korai halálozás” kockázata

    Felére csökkenthetik a nők a korai halálozás kockázatát, ha olyan egészségesebb életmódot választanak, amelyet brit kutatók javasolnak nagyszabású tanulmányukban.

    A dohányzás kerülésével, rendszeres testedzéssel, egészséges táplálkozással és a testsúly kordában tartásával elkerülhető a krónikus betegségek miatti korai halálozás 55 százaléka – állítja a British Medical Journal című folyóiratban megjelent publikáció, amely közel 80 ezer, 34-59 év közötti nő 24 esztendőn át történő rendszeres megfigyelése alapján készült. A résztvevőket kétévenként kérdezték ki az étrendjükről, testedzésük gyakoriságáról, alkoholfogyasztásukról, súlyukról, dohányzási szokásaikról és betegségeikről.

    A vizsgált időszak alatt a 77 782 nő közül 8882 hunyt el, közülük 1790 szívbetegség, 4527 pedig rákos megbetegedés következtében. Az összes haláleset 28 százaléka a dohányzásnak tulajdoníthatóan következett be, 55 százaléka pedig a dohányzás, a túlsúlyosság, a testmozgás hiánya és a rossz táplálkozás kombinációjára volt visszavezethető.

    Rob van Dam, a tanulmány szerzője szerint egyszerű étrendi változtatással, így teljes kiőrlésű gabonában gazdag, vörös húsban szegény táplálkozással, gyalogos munkába- és zöldségeshez járással, a dohányzás feladásával jelentősen csökkenthető a korai halálozás kockázata, és ez a nőkön kívül természetesen a férfiakra is vonatkozik.

    Dam úgy vélte, az emberek könnyen magukévá tehetik ezt az életmódváltást: mert „miközben a rohanó élet nem kedvez ezeknek a változásoknak, mégsem kell nekik naponta több órát komoly súlyok emelgetésével tölteni”.

    „A tanulmány megerősítette a megelőzés fontosságát” – jelentette ki a Brit Táplálkozási Alapítvány szóvivője. „Megéri most megváltoztatni az életstílust, hogy idősebb korára az embernek ne legyenek olyan betegségei, mint a rák vagy a szívbetegségek” – foglalta össze a dolgozat üzenetét.

    Egy másik tanulmány közben arra a megállapításra jutott, hogy a cukorbetegségre való hajlam magas kockázatú csoportjába sorolható nők testedzéssel csökkenthetik szervezetük inzulinrezisztenciáját, ami a legnagyobb kockázati tényező a betegség kialakulásában.

    A Brit Szív Alapítvány (BHF) kutatóinak kísérlete arra az eredményre vezetett, hogy hétheti, naponta 30 percesről lassan 60 percesre nyúló testedzés nyomán a családi kórtörténet alapján 2. fokozatú diabétesznek kitett nők szervezetében 22 százalékkal csökkent az inzulinrezisztencia.

    „Remélem, ezek az eredmények arra bátorítják az embereket, hogy tegyenek többet az egészségükért” – idézte a BHF orvosigazgatóját a brit hírportál.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!