2024. április 23. kedd
More

    A valódi probléma: a só

    Ugyanolyan zavaró az amerikaiak csillagászatilag magas százaléka, mint akik túlzott sófogyasztásuk következtében magas vérnyomásban szenvednek, az a rendkívül korlátozott hírverés, amelyet ez a járvány kap. Az élelmiszeripari cégek és a média nagyrészt hallgat arról, hogy milyen veszélyeket rejt magában a több ezer milligramm hozzáadott só, amely az általunk fogyasztott élelmiszerekbe kerül naponta. Ehelyett az olyan fantomveszélyekre összpontosítanak, mint az ízesítő-adalékanyag.

    Az MSG, az ázsiai stílusú ételekben gyakran használt ízfokozó számos egészségügyi problémát okoz, például légszomjat, asztmát és végtagzsibbadást. Az elmúlt néhány évtizedben az MSG-vel kapcsolatos kiterjedt kutatások azonban azt mutatták, hogy az MSG és ezen egészségügyi problémák között nincs kapcsolat.

    Valójában az MSG az emberi szervezetben leggyakrabban előforduló aminosavból, a glutamátból származik, amely minden természetes élelmiszerben előfordul. Ezenkívül az MSG-ben lévő nátrium sokkal kevésbé veszélyes, mint a sóban lévő nátrium (nátrium + klorid). Ha az élelmiszergyártók só helyett MSG-t használnának az ételek fűszerezésére, 75%-kal csökkenthetnénk a levesek, salátaöntetek, szószok és más krónikusan magas nátriumtartalmú termékek nátriumszintjét, és nagymértékben megelőzhetnénk a magas vérnyomás kialakulását.

    E tudományosan megalapozott tények ellenére az MSG-t még mindig démonizálják a médiában, és szükségtelenül kivágják néhány feldolgozott élelmiszerből, miközben továbbra is veszélyesen magas mennyiségű só kerül az élelmiszerekbe. Miért? Minden a pénzen múlik. Az MSG sokkal biztonságosabb, mint a só, de drágább, mint a só. Az élelmiszeripar nyeresége csökkenne, ha az élelmiszerekben lévő sót MSG-vel kellene helyettesíteni, így gazdasági előnyükre válik, ha még kis mennyiségű nátrium-glutamáttal kapcsolatos félelmet is táplálnak.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!