2023. június 5. hétfő
More

  Az optimizmus segíti a szélütés utáni felépülést

  A szélütés után pozitív jövőképpel élő páciensek három hónappal a kórházból való távozásuk után jobban működtették mindennapi életüket, mint azok, akiknek hozzáállása negatívabb volt – közölték amerikai kutatók.

  A páciensek nagyobb függetlensége azt jelenti, hogy olyan napi tevékenységeikhez, mint a fürdés, vagy ételeik elkészítése, kevesebb segítségre volt szükségük – írja Glenn V. Ostir, a Texas Egyetem munkatársa a Psychosomatic Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmányában.

  Ostir kutatócsoportja 823, ötvenöt év feletti, szélütésen átesett férfi és nő részvételével készített felmérést. A vizsgálódók a kórházból való távozásuk után három hónapig még otthonukban is nyomon követték a páciensek állapotát.

  A kutatócsoport egy 12 pontos, pozitív érzelmeket mérő, standardizált tesztet használt a szélütésen átesett emberek hozzáállásának értékelésére. Egy másik teszt segítségével pedig a funkcionális függetlenség mértékét állapították meg. A páciensek két teszten mért pontszáma egyenes arányban változott. Minden egyes pontszámnövekedés a pozitív érzelmek listáján, egyúttal nagyobb függetlenséget jelentett a szélütésen átesett emberek életében.

  Azok, akik elhatározzák, hogy megküzdenek a felmerülő problémákkal, jobban érzik magukat, mint azok, akik elvesztik reményüket – tette hozzá Ostir. Utóbbiak könnyebben hagyják ki a rehabilitációs időpontokat, és szociális hálójuk is gyengébb lehet. Bár az emberek veleszületett temperamentuma adott, nem kell, hogy ez határozza meg egész életüket, a pozitív hozzáállás tanulható és gyakorolható.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!