2022. július 1. péntek
More

  A cukorbetegség növelheti a rokkantság kialakulásának kockázatát idősebb korban

  A cukorbetegséggel küzdő felnőttek esetében magasabb a kockázata a rokkantság kialakulásának – derült ki egy kutatásból.

  Huszonhat tanulmány áttekintésére épülő vizsgálat szerint a diabétesszel küzdő idősebb emberek 50-80 százalékkal nagyobb valószínűséggel válnak rokkanttá, mint nem cukorbeteg társaik. A szakemberek nem tettek különbséget az 1-es és 2-es típusú diabétesz között, habár a vizsgált adatok többsége 65 éven felüliektől származott, akiknél a 2-es típusú cukorbetegség a gyakoribb.

  A tanulmányt, amely világszerte élő több ezer páciens adatainak áttekintésére épült, a The Lancet Diabetes Endocrinology című folyóiratban közölték. A kutatók úgy definiálták a rokkantság fogalmát, mint csökkent mozgásképességet és az olyan alapvető tevékenységek elvégzésére irányuló képesség hiányát, mint a fürdés, evés, vásárlás, vagy közlekedési eszközök használata.

  A tanulmányt készítő ausztrál kutatók szerint a cukorbetegség és a rokkantság közötti kapcsolat okai egyelőre tisztázatlanok, de a magas vércukorszint idővel kétségtelenül az izmok károsodásához vezethet – adta hírül a BBC hírszolgálata.

  “A diabétesszel összefüggő komplikációk, úgy mint a szívbetegség, az agyi-érkatasztrófa és a veseproblémák mint rokkantságot eredményezhetnek” – húzták alá a tanulmány vezetői, Anna Peeters és Evelyn Wong, a melbourne-i Baker IDI Szív- és Diabétesz Intézet munkatársai.

  Az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC) munkatársaként dolgozó Edward Gregg szerint a mostani tanulmány volt az első, amely százalékos arányban határozta meg a cukorbetegséggel összefüggésben kialakuló rokkantsági kockázatot. A Diabetes UK nevű jótékonysági szervezet szerint a vizsgálat megerősítette a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének fontosságát és annak szükségét, hogy minden rászoruló ember megfelelő ellátásban részesüljön.

  A szakemberek szerint az összefüggés talán azzal magyarázható, hogy a tartósan magas vércukorszint okozta komplikációk, mint az amputáció, a vakság, a szívbetegség és az agyi-érkatasztrófa a rokkantság legfőbb kiváltó okai közé tartoznak. Egy másik lehetséges magyarázat, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői, mint a túlsúlyosság, szintén növelik a rokkantság kialakulásának valószínűségét.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!