2022. október 1. szombat
More

  A tréning nem mindenkinek egyformán hasznos

  Az életkortól és az etnikai hovatartozásától is függ, hogy mekkora egészségügyi haszon származik a testmozgásból – állapította meg egy amerikai vizsgálat.

  Az elemzés 15 ezer fekete és fehér bőrű férfi, valamint nő adatait dolgozta fel, akiket közel húsz éve követnek nyomon egy nagy egészségügyi felmérés keretében.

  Az adatokból kiderült, hogy a heti egy óra könnyű vagy fél óra közepesen erős testmozgást végző emberek szívvédő, “jó koleszterinszintje” megemelkedett. A könnyű testmozgás alatt sétát, bowlingot, otthoni súlyzózást értettek, míg a közepes tréning például kosárlabdázást, túrázást, táncot jelentett.

  Keri Monda, az Észak-Karolinai Egyetem munkatársa és kutatótársai azt is megállapították, hogy a több testmozgás csökkenti az ártalmas, LDL koleszterin szintjét is, ám ez csak a fehérekre volt érvényes. A vizsgálódók szerint az aktivitás növelése javította az ártó koleszterin szintjét a nőknél, de a férfiaknál nem. A teljes koleszterin értékét, mely tartalmazza a HDL és LDL koleszterin mennyiségét is, csak a fekete nőknél csökkentette a több testmozgás.

  A kutatók azt feltételezik, hogy az eltérések hátterében hormonális és genetikai különbségek vannak. A tanulmány a Journal of Lipid Research című szaklap legutóbbi számában jelent meg.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!