2022. október 1. szombat
More

  Bőrünk ellenségei, a gombák – Nyáron nagyobb a veszély

  A divatos, sok esetben rosszul szellőző edzőcipők, műanyag zoknik, harisnyák, az esetleg egészségtelen védőruhák, műanyag alsóneműk jó előfeltételei a gombák megtelepedésének. A fertőzés különböző formáiról ír és kezeléséhez ad tanácsokat a tévé-doktor.

  Mind több a gombás bőrbetegségben szenvedők száma. A környezetünkben nagy számban előforduló, különböző típusú gombák kedvező feltételek mellett – különösen nyáron – könnyen megtelepedhetnek testünk rejtettebb és kevésbé védett területein, kellemetlen bőrelváltozásokat, bőrgyulladásokat okozva.

  A figyelmes beteg sokszor már önmaga is megállapíthatja a gombás fertőzést, ugyanis a klinikai kép eléggé jellegzetes: ritkán szimmetrikus, a fertőződés közepétől kifelé (centrifugálisan) terjedő, friss és a már gyógyult részek váltakoznak a bőrfelületen.

  Vigyázat, fertőző!

  A dermatophyton gombák által okozott fertőzésekkel szinte minden ember találkozott már, mert feltűnő helyen jellegzetes elváltozásokat okoz, például a hajas fejbőrön, az orcán, a szakáll helyén, a lágyékhajlatban, vagy akár az egész testen, gyakran a kézen, lábon, s a lábujjak között.

  A sarjadzó gombás megbetegedések egyik gyakori helye a száj nyálkahártyája. Csecsemőkön, protézist használó időseken egyaránt észlelhető. Letörölhető lepedéket okoz a nyelv felszínén, a szájpadon és a fogínyen. Terheseken, cukorbetegeken, antibiotikumot vagy szteroidot szedőkön gyakran látunk a szeméremtesten fehéres, morzsalékos, letörölhető lepedéket. Háziasszonyok, szakácsok, cukrászok kézujjai között szintén gyakrabban fordul elő a körömágyak körül kialakuló, vörös, gyulladt gombásodási folyamat.

  Külön kell szólni a körömgombáról, hiszen igen gyakori hazánkban. Fontos tudni, hogy a körömgombásodás fertőző betegség. Gyakran lehet kapni fertőzést a sportpályák öltözőiben, a kollégiumokban, az iskolákban, a kórházakban. Ugyancsak fertőzés-veszélyes a körömgombás a saját családja számára is.

  A körömgombát vegyes fertőzés okozza. A kórokozók között megtalálhatjuk az előbb említett dermatophytonokat, a sarjadzó és a penészgombákat egyaránt.

  A gyógykezelés orvosi feladat

  Nagyon fontos a körömgombás fertőződést elkülöníteni egyéb, a körmöket érintő ártalomtól. A pikkelysömör, az ekcéma például hasonlíthat a gombás fertőződésre. Bizonyos betegségek, cukorbaj, veseelégtelenség, néhány gyógyszer és a keringés zavarai is produkálhatnak olyan körömelváltozást, amely megtévesztheti a diagnosztizáló orvost is.

  A gombás betegségek gyógykezelése szigorúan szakfeladat. A terápia függ a kórokozó formájától és sokszor a kitenyésztés eredményétől. Lehet helyi kezelés, de nem egyszer kényszerülünk kapszula alkalmazására. A lokális kezelés lehet krém, kenőcs, folyadék, lakk.

  A megelőzés alapvető szempontja az egészséges testápolás, a mindig szárazra törölt test (a lábujjak között is), s a kellő szellőzés biztosítása ruházatunkban (főleg most, nyáron).

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!