2024. április 19. péntek
More

    A pattanásos bőr – Kamaszok, ne szégyelljétek!

    Sok serdülőnek okoz kellemetlen panaszokat, beilleszkedési és kapcsolatteremtési nehézséget a pattanásos arcbőr. A tévé-doktor e kellemetlen tünet enyhítésére ad tanácsokat kamaszoknak és felnőtteknek egyaránt.

    A pattanás okait kutatva megállapíthatjuk, hogy több tényező együttes jelenléte van a háttérben: a faggyúképződés zavara, hormonális eltérés, baktériumok jelenléte, öröklődés, stb. Nem egy esetben bizonyos gyógyszerek, kenőcsök, kozmetikumok, motorolaj, növényvédőszerek is okozhatnak pattanásokat.

    A pattanások leggyakrabban az arcon, a háton, a hajas fejbőrön jelentkeznek. Fiúkon gyakoribbak, mint a lányokon. Felnőtt korban mindig valamilyen belgyógyászati betegséget kell keresni a háttérben.

    Sajnos a pattanások kialakulását, megjelenését nem lehet megakadályozni, így a megelőzéshez nemigen tudunk tanácsokat adni. Mindenesetre a bőr tisztántartása, a rendszeres testápolás elsőrangú feladat.

    Rengeteg pattanás-ellenes tisztálkodó szer, szappan, zselé, arctisztító van forgalomban. Ezek mindegyike javít a bőr állapotán, de igazi kezelést nem jelent. Túlzott, kritikátlan használatuk még akár ronthat is a helyzeten.

    Nem a szexuális tevékenység hiánya okozza

    Ha pattanásos kamasz keresi fel a rendelőt, szinte mindig elhangzik a kérdés: mit egyek, kell-e diétáznom? Bár manapság az elvégzett vizsgálatok ismeretében egyre kevesebben ajánlják a szigorú diétázást, sok orvos javasolja a sós, fűszeres ételek kerülését. Egyértelműnek látszik, hogy a túlzott jódbevitel ártalmas a pattanásos bőrnek.

    Kényes kérdés, de nem kerülhetjük meg: sok kiskamasz panaszolja, hogy pattanásos arcbőre mintegy hirdetőtáblaként bizonyítja szüzességét, szexuális inaktivitását, és alig várja már, hogy valahol bizonyíthassa ezen a téren is érettségét. Nos, minden serdülőt megnyugtathatok: a látszat csal! Az eddigi vizsgálatok semmiféle bizonyítékot nem szolgáltattak a pattanásos bőr és a szexuális tevékenység, illetve annak hiánya között. Sőt, a fiúknál gyakoribb pattanások inkább a tesztoszteron (férfi nemihormon) magasabb szintjét látszanak bizonyítani.

    A pattanások kezelését enyhe és középsúlyos esetben mindig külső kezeléssel kezdjük. A helyi kezelés megválasztása egyénre szabott, függ a beteg bőrtípusától és a pattanások formájától. Igen sok krém, kenőcs, oldat van forgalomban. Legjobb, ha ezek kiválasztását bőrgyógyászra bízzuk.

    Felmerül a kérdés, hogy a pattanásokat (mitesszereket) el kell-e távolítani, szabad-e „kinyomni”? Nem csupán szabad, de ajánlatos is. Itt a sterilitásra és a hegképződés elkerülésére kell a hangsúlyt fektetni, ezért ezt is ajánlatos szakemberre bízni.

    A napoztatás jó hatású. Antibiotikumot tartalmazó kenőcsök használatát orvosi előírás nélkül kerüljük!

    Ha csak a gyógyszeres kezelés segít

    A pattanások úgynevezett belső, gyógyszeres kezelése külön nagy, komoly területe a bőrgyógyászatnak. Ma már egyre több olyan készítmény van forgalomban, amelyet a bőrgyógyászok jó eredménnyel alkalmaznak. Ezek között részben antibiotikumok, részben hormonok vannak.

    Fontos tudni és főleg betartani a hölgyeknek, hogy egy bizonyos gyógyszer alkalmazásánál szigorú fogamzásgátlást kell alkalmazniuk, nem csupán a gyógyszer szedése alatt, hanem még utána is négy hétig. Ez a bizonyos szer ugyanis magzatkárosító lehet, és nem árt a fokozott elővigyázatosság.

    Azt tanácsolom minden pattanásos bőrű serdülőnek és felnőttnek, hogy ne nyugodjon bele bőrének jelenlegi állapotába, ne mondjon le a javulás lehetőségéről, és feltétlenül próbálkozzon meg a mai modern kezelési formákkal szakember irányítása mellett.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!