2024. március 29. péntek
More

    A legjobb élelmiszerek a rheumatoid arthritis számára

    Az élelmiszerek szerepet játszanak a rheumatoid arthritis megelőzésében és kezelésében. A Harvard Medical School kutatói által végzett, 20 év feletti ápolónők étkezési szokásait vizsgáló tanulmány azt találta, hogy a legegészségesebb táplálkozási szokásokkal rendelkező nőknél 2/3-al kisebb volt a rheumatoid arthritis kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik kevésbé egészségesen étkeztek.

    Ha az egészséges ételekre összpontosítunk, különösen azokra, amelyek a gyulladások ellen küzdenek, remek kiindulópont a kezdéshez – de miért álljunk meg itt? „A varázslat abban rejlik, hogy eltávolítjuk az összes feldolgozott élelmiszert és a rengeteg nátriumot, amit az emberek megesznek” – magyarázza Gomer.

    Az étkezési terv lehetőleg alacsony sót és vörös húsokat tartalmazzon. Figyelembe kell venni az egyén szükségleteit, és azonosítani kell, hogy jobban érzi-e magát glutén vagy tejtermék nélkül. Ezek betartása klinikailag bizonyítottan csökkenti majd az egyéb betegségek, köztük a cukorbetegség, a szívbetegség és az elhízás kockázatát is.

    Ételek, amelyek csökkentik a rheumatoid arthritis kockázatát

    A tudósok felfedezték, hogy a következő élelmiszerek alacsonyabb kockázattal járnak a rheumatoid arthritisben:

    • Gyümölcsök
    • Zöldségek
    • Teljes kiőrlésű gabonák
    • Diófélék
    • Omega 3 zsírok (hal)
    • Többszörösen telítetlen zsír
    • Mérsékelt alkoholfogyasztás

    Ételek, amelyek súlyosbíthatják a rheumatoid arthritist

    A rheumatoid arthritis diagnózisának megnövekedett kockázatával kapcsolatos élelmiszerek a következők:

    • Cukorral édesített italok
    • Vörös és feldolgozott húsok
    • Transzzsírok (sült ételek, egyes csomagolt élelmiszerek)
    • Nátrium (só).

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!