Az élelmiszerek szerepet játszanak a rheumatoid arthritis megelőzésében és kezelésében. A Harvard Medical School kutatói által végzett, 20 év feletti ápolónők étkezési szokásait vizsgáló tanulmány azt találta, hogy a legegészségesebb táplálkozási szokásokkal rendelkező nőknél 2/3-al kisebb volt a rheumatoid arthritis kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik kevésbé egészségesen étkeztek.
Ha az egészséges ételekre összpontosítunk, különösen azokra, amelyek a gyulladások ellen küzdenek, remek kiindulópont a kezdéshez – de miért álljunk meg itt? „A varázslat abban rejlik, hogy eltávolítjuk az összes feldolgozott élelmiszert és a rengeteg nátriumot, amit az emberek megesznek” – magyarázza Gomer.
Az étkezési terv lehetőleg alacsony sót és vörös húsokat tartalmazzon. Figyelembe kell venni az egyén szükségleteit, és azonosítani kell, hogy jobban érzi-e magát glutén vagy tejtermék nélkül. Ezek betartása klinikailag bizonyítottan csökkenti majd az egyéb betegségek, köztük a cukorbetegség, a szívbetegség és az elhízás kockázatát is.
Ételek, amelyek csökkentik a rheumatoid arthritis kockázatát
A tudósok felfedezték, hogy a következő élelmiszerek alacsonyabb kockázattal járnak a rheumatoid arthritisben:
- Gyümölcsök
- Zöldségek
- Teljes kiőrlésű gabonák
- Diófélék
- Omega 3 zsírok (hal)
- Többszörösen telítetlen zsír
- Mérsékelt alkoholfogyasztás
Ételek, amelyek súlyosbíthatják a rheumatoid arthritist
A rheumatoid arthritis diagnózisának megnövekedett kockázatával kapcsolatos élelmiszerek a következők:
- Cukorral édesített italok
- Vörös és feldolgozott húsok
- Transzzsírok (sült ételek, egyes csomagolt élelmiszerek)
- Nátrium (só).