2022. május 20. péntek
More

  Jótékony mikroorganizmusok védenek a fertőzésektől

  Az emberi test flórájának hasznos baktériumai ugyanúgy védték a kórházi pácienseket a veszélyes fertőzések ellen, mint az erős fertőtlenítőszerek – közölték svéd kutatók.

  A svédországi Lund egyetemi kórházában Bengt Klarin és munkatársai ötven, kritikus állapotban lévő, lélegeztetett betegnél próbálták megelőzni a tüdőgyulladás kialakulását. Egyeseket egy probiotikum oldatával, míg másokat klórhexidines fertőtlenítőszerrel töröltek le a napi tisztálkodás során. Az egészséges emberi flórát alkotó probiotikumok közé tartozik a Lactobacillus plantarum 299 jelzésű tejsavbaktérium, melyet a svéd kutatók alkalmaztak. A vizsgálatból kiderült, hogy a két megközelítés egyformán hatékony a fertőzések megelőzésében.

  A lélegeztetőkészüléken lévő pácienseknél gyakori a tüdőgyulladás, mert veszélyes, sokszor gyógyszereknek ellenálló kórokozók kerülhetnek be az egyébként is legyengült emberek szervezetébe. “Azt feltételeztük, hogy a száj probiotikummal való áttörlése hatékony és mikrobiológiai szempontból vonzó módszer az intubált, mesterségesen lélegeztetett, kritikus állapotú emberek szájban lévő kórokozók számának csökkentésére” – mondta Klarin.

  A Biomed Central című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban a szerzők hozzáteszik, hogy az L. plantarum normális esetben megtalálható az ember nyálában, egyébként pedig a savanyított ételekben, például a savanyú káposztában van belőle sok. Az eredmények ismeretében Klarin megállapítja, hogy az Lp299 jelű probiotikus baktérium a szájápolás elérhető és biztonságos összetevője lehet.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!