2024. április 25. csütörtök
More

    Hány fogunk marad?

    Fogainkat több okból is elveszíthetjük. Fiatalabb korban a szuvasodás, idősebbeknél a fogágybetegség a leginkább fenyegető rém.

    A fogak leggyakoribb betegsége a szuvasodás, fogállományunkat azonban egyéb betegségek is veszélyeztetik. Fogorvosi kezelés során gyakran említik a betegek – mintegy mellékesen: „fogmosáskor mindig vérzik a fogínyem!” Ha ez nem jár fájdalommal, ritkán keresik fel emiatt a fogorvost, mert azt hiszik, hogy a fogkefe sértette fel a fogínyt. Az egészséges fogíny azonban csak durva behatásra vérzik! Ha ez a tünet spontán vagy érintésre jelentkezik, bizonyos, hogy gyulladásban van.

    Minden harmadik felnőttnél

    A heveny gyulladás általában az egész nyálkahártyára kiterjed. Fájdalommal jár, amit hőemelkedés vagy láz kísér, és emiatt fordul a beteg az orvoshoz. Az idült gyulladás viszont igen tünetszegény, többnyire csak a fent említett vérzékenység észlelhető, ezért kezeltetését a legtöbb esetben elhanyagolják. A hosszú ideig fennálló fogínygyulladás következményei súlyosak lehetnek: a gyulladás az egész fogágyra kiterjed, ennek elfajulását okozza, ami a fogak meglazulásával, elvesztésével jár.

    Míg fiatal korban a fogak eltávolítását általában a fogszuvasodás következményei indokolják, az életkor előrehaladtával a fogeltávolítások egyre nagyobb részét a kialakult fogágy betegség teszi szükségessé. Ez az arányváltozás, természetesen azzal van összefüggésben, hogy az életkorral fokozódik az ínygyulladások száma és súlyossága. Jellemző a betegség gyakoriságára, hogy már 30 éves korban az emberek mintegy 60 százalékánál észlelhetünk idült, gyulladásos tüneteket.

    A betegség kialakulásában szerepet játszó leggyakoribb tényezők a rendszeres fogápolás hiánya, a szuvas fogak, a beteg gyökerek, a nagyobb mérvű foghiány, a fogkőlerakódás és a vitaminhiány. Jelentősége lehet az erős dohányzás, és az alkoholfogyasztás izgató hatásának is.

    A fogíny ápolása is fontos

    A gyógyulás érdekében tehát a felsorolt károsító tényezőket ki kell iktatni. A fogorvosi kezelés során eltávolítják a fogkövet és a menthetetlen fogakat, a szuvas fogakat betömik, a hiányzókat pedig pótolják. A legfontosabbat azonban a betegre hárul: ez pedig a rendszeres szájápolás. A szájhigiénia helyreállításához nem elegendő csak a fogak mosása, a fogínyt is rendszeresen meg kell tisztítani. Ez természetesen nem olyan erőteljes dörzsöléssel történik, mint a fogaknál. A fogínyt óvatosan megtisztítjuk, majd a fogkefe többszöri enyhe nyomásával megmasszírozzuk. Ha eleinte vérzést észlelünk, az nem ok arra, hogy a fogíny masszírozásával felhagyjunk, sőt ezt annál nagyobb szorgalommal kell végezni.

    A legtöbb esetben ennek hatására a vérzés egyre ritkábbá válik, az ínygyulladás meggyógyul. Makacs esetekben azonban orvoshoz kell fordulni, aki ecseteléssel, öblítő szerek rendelésével segíti a gyógyulást. Nagyon fontos még a C-vitamin dús élelmiszerek (gyümölcsök, káposzta, zöldpaprika stb.) fogyasztása.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!