2024. április 26. péntek
More

    A fülzsír jó vagy rossz?

    Mikor próbáltál utoljára egy vattacsomót a füledbe szúrni, hogy megszabadulj attól a ragacsos káosztól, amelyet valószínűleg nem bírsz elviselni? Ne aggódj, mindannyian szeretnénk megszabadulni a fülzsírtól. De ez olyan rossz? Okozhat fülgyulladást és füldugulást? És ha olyan rossz, akkor miért termeli folyamatosan a fülünk?

    Mi az a fülzsír?

    Viaszos, fényes, és durván néz ki. Igen, fülzsírról beszélünk. Az orvosi világban cerumenként ismert fülzsír természetesen előfordul a fülben. De mi az a fülzsír, és honnan származik? A füled négy részből áll:

    • belső fül
    • középfül
    • dobhártya
    • külső fül.

    A külső fül körüli bőr speciális mirigyekkel rendelkezik, amelyek fülzsírt termelnek. Normális esetben a füled folyamatosan fülzsírt termel, így a külső hallójáratban mindig van elegendő viasz. Idővel a felesleges mennyiségű fülzsír a külső fültől a fülnyílás felé halad, ahol magától kiesik, vagy minden fülmosáskor eltávolítják.

    A fülzsír jó vagy rossz?

    A fülzsír nem csak a fülednek jó, hanem elengedhetetlen a füled normál működéséhez. Amíg a fülzsír nem termelődik túlzott mennyiségben, semmi ok az aggodalomra. A túl sok fülzsírt azonban még túlzott mennyiségben is biztonságosan meg kell tisztítani.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!