2024. április 19. péntek
More

    Húgysav

    A húgysav egy vizelettel ürülő anyagcsere termék, mely az úgynevezett purin molekulák lebomlásából származik. A purinok részt vesznek a DNS molekulák felépítésében, de élelmiszerekkel is viszünk be purin tartalmú komponenseket. A purinok lebomlása során keletkezett húgysav 2/3-a a vesén keresztül vizelettel ürül, míg a maradék a széklettel távozik.

    A húgysavnak normális mennyiségben pozitív élettani hatásai vannak, mivel ez egy antioxidáns hatású vegyület. Ha emelkedik a húgysav szint, a gyulladásos folyamatok is erősödnek, ezzel fokozódik a termelése a szabadgyököknek az érfalak legnagyobb szerencsétlenségére.

    Mit kell tudni az emelkedett húgysav szintről?

    A vérszérum húgysav koncentrációja emelkedik, amennyiben a húgysav termelődés fokozódik vagy az elimináció csökken. Számos betegség létrejöhet az emelkedett húgysav szintje miatt, hiszen így az ízületi folyadékban éles húgysavkristályok keletkezhetnek, amik következtében a köszvény, azaz egy nagyon fájdalmas ízületi gyulladás alakul ki. A vesék örökletes kiválasztási zavara és a húgysavtermelés örökletes túlszabályozása okozhatja ezt.

    Emelkedett húgysavszint gyakran előfordul olyan emberek esetében, akik magas vérnyomásban, cukorbetegségben, túlsúlyban szenvednek, vagy magas vérzsír értékkel rendelkeznek. Ezek a metabolikus szindróma csoportjába tartoznak, már önmagukban is fokozzák a szívvel és az érrendszerrel kapcsolatos betegségeket. Az emelkedett húgysavszint miatt kialakult köszvény hatására a magas vérnyomás kockázata tízszeresére emelkedik. Az egészségtelen életmód erősíti a húgysavszint emelkedését.

    Milyen hatással van az étrend a húgysavszintre?

    Magunk is szintetizáljuk, de táplálékkal is bevihetjük a purinokat. Az olyan ételek, amelyeknek magas a purintartalma, fokozzák a szervezet purin terhelését, amit a testsúlycsökkentő diéták és a purinszegény étrend akár ötödére is csökkenthet. A magas húgysavszintet szabályozni lehet az egészséges életmóddal és a táplálkozással.

    Hogyan hat ez a sportra?

    A purin metabolizmusoknak nagy szerepe van a sportolók és a nagy teljesítménnyel rendelkező emberek esetén, hiszen ez az energiatermelő anyagcsere egyik nélkülözhetetlen lépése. A hosszútávon végzet kardióedzések fokozzák a purin anyagcsere hatékonyságát és csökkentik a vér húgysav szintjét.

    A SYNLAB-bal te is könnyen kiderítheted, milyen szinten van a húgysav termelődésed.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!