2024. április 25. csütörtök
More

    A legnagyobb egészségügyi előnyök nem az olívaolajból származtak

    Egy nagy görög EPIC tanulmány azt vizsgálta, hogy a mediterrán étrend mely összetevői a leghasznosabbak. 8,5 éven át 23 349 embert követve a tudósok kimutatták, hogy a mediterrán étrend előnyeinek csak 11%-a származik az egyszeresen telítetlen és a telített zsírok magas arányából, és az egyszeresen telítetlen zsírok nem mindegyike volt olívaolaj. A legnagyobb egészségügyi előnyök a magas zöldségfogyasztásból, az alacsony húsfogyasztásból és a mérsékelt alkoholfogyasztásból származtak.

    Hasonlóképpen, a New England Journal of Medicine tanulmányában a tudósok évekig követték 22 043 görögországi felnőtt étrendjét és egészségi állapotát. A hagyományos mediterrán étrendhez való ragaszkodást egy 10 fokú skálán értékelték, amely magában foglalta az étrend legfontosabb aspektusait, beleértve a sok növényi táplálékot (gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék és hüvelyesek), az olívaolajat, mint a fő zsírforrást, valamint alacsony vagy közepes mennyiségű halat és baromfit.

    Bár a mediterrán étrendhez való nagyobb ragaszkodás jelentősen alacsonyabb halálozási rátával járt együtt, maga az olívaolaj „csupán kismértékű és nem szignifikáns mortalitás-csökkenéssel járt” – írta Dr. Frank B. Hu, a Harvard Medical School-tól a tanulmányt kísérő vezércikkben.

    Tehát ne jutalmazzuk az olívaolajat a babérokkal – értett egyet Dr. Alice Lichtenstein, az ország egyik legkiválóbb táplálkozástudományi kutatója a bostoni Tuft Egyetem Humán Táplálkozási Kutatóközpontjának öregedéssel foglalkozó kutatóközpontjában. A görög felnőttek tanulmányozásáról szóló több interjúban ezt mondta: „Ha az amerikaiak fő üzenete az, hogy növeljék az olíva- vagy repceolaj-fogyasztásukat, az sajnálatos, mert növelni fogják a kalóriabevitelüket, és már így is túl sok kalóriát fogyasztanak. „Az amerikaiaknak annyit kell tenniük, hogy több gyümölcsöt, zöldséget és hüvelyeseket, valamint kevesebb telített zsírokban gazdag élelmiszert egyenek.”

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!