2024. április 25. csütörtök
More

    A futás a hosszú élet titka?

    Egy futóklub középkorú tagjainak húsz éven át tartó követéses vizsgálata azt mutatja, hogy a futás számos időskori betegség kockázatát csökkenti – közlik tanulmányukban kaliforniai kutatók.

    A futás csökkentette a szívinfarktus, a rák és a neurológiai megbetegedések előfordulási arányát is – írja Eliza Chakravarty és kutatócsoportja az Archives of Internal Medicine című szakfolyóirat egyik számában.

    „19 év elteltével a futók 15 százaléka halt meg, míg a kontrollcsoport tagjainak 34 százaléka” – mondta Chakravarty. A Stanford Egyetem munkatársai hozzátették, hogy vélhetően bármely rendszeres, élénk testmozgás ugyanezt a hatást eredményezi.

    A kutatók 286 futót és kontrollként 156 hasonlóan egészséges, ám nem rendszeresen futó embert vizsgáltak. Valamennyien hasonló társadalmi háttérrel rendelkeztek, mert ugyanazon egyetem tanszékeinek munkatársai voltak, ötven év fölötti korral.

    A tanulmány 1984-es kezdetétől az önkéntesek évente töltöttek ki kérdőívet sportolási szokásukról, életmódjukról és egészségi állapotukról. A futók átlagosan heti 200 percet edzettek, míg a nemfutók húsz percet hetente. A felmérés kezdetekor a futók karcsúbbak voltak, és kisebb eséllyel dohányoztak, mint a kontrollcsoport tagjai. Az idő teltével a futók aktivitása is csökkent, de mindvégig megmaradt testmozgásuk rendszeres és intenzív jellege, és fittebbek maradtak, mint nem futó társaik.

    A rendszeres mozgás azoknak is előnyére vált, akik később kezdtek bele – tették hozzá a kutatók. Ugyancsak megnyugtató eredményt kaptak a sérülésekkel kapcsolatban is: minden jellegű sérülést ritkábbnak találtak a futók, mint a nemfutók között.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!