2024. április 24. szerda
More

    A bányatavak vize tisztább, mint a Dunáé

    Egészségügyi szempontból nem ajánlatos a Budapest környéki tavakban, és a Duna Visegrádtól Ráckevéig terjedő szakaszának vízében fürödni – közölte az MTI munkatársával Kelemen Erzsébet, a Pest Megyei ÁNTSZ közegészségügyi osztályának vezetője.

    Amint a továbbiakban elmondta: a szolgálat Zebegénytől Ráckevéig összesen 24 helyen vizsgálja rendszeresen a Duna vízminőségét. A tapasztalat szerint az elmúlt évekhez képest nem történt se romlás, se javulás az állapotában. Ez annyit jelent, hogy általában kórokozókkal szennyezett, vagyis főként a Budapest feletti települések dunai strandjain nem lenne szabad fürödni. Főként a kisgyerekeket tanácsos óvni a folyóvíztől, mert az ő szervezetük még kevésbé ellenálló a kórokozókkal szemben.

    A szennyezett víz elsősorban a bőrön át okozhat fertőzést, betegséget. A kórokozók leggyakrabban az apró, szemmel sokszor nem is látható hámsérüléseken át, jutnak a szerezetbe, s idézhetnek elő gennyes gyulladást.

    Ha valaki saját kockázatára mégis az emlitett tavak, illletve Duna-szakasz hűsítő vízébe mártózik, akkor a fürdés után lehetőleg zuhanyozza le a testét és különösen óvakodjon attól, hogy a Dunavíz a szájba kerüljön.

    Kevésbé kockázatos a dunai fürdőzés Ráckeve környékén, ahol a mérések szerint a megfelelő kategóriába tartozik a folyóvíz. Így többi között Dömsöd, Makád, Ráckeve, Dunavarsány, Kiskunlacháza szabadstrandjai a közegészségügyi szakember szerint is látogathatók.

    Még jobb a 19 főváros környéki tó vízének minősége. Az ÁNTSZ ezeket is rendszeresen ellenőrzi, s a vizsgálatok szerint megfelelő a víz minősége az Omszki tóban a Taksony melletti Rukkel tóban, a pócsmegyeri és a fóti tavakban, s a még tűrhető kategóriába tartoznak a délegyházi, az őrbottyáni és a szigetszentmiklósi tavaknak.

    Fürdésre alkalmas a sokak által látogatott budakalászi bányatavak vize is, ám ide mégsem tanácsos kijárni, mert a part rendkívül elhanyagolt, hiányoznak a legalapvetőbb higiénés feltételek, és mindez a fertőzés veszélyét hordozza magában.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!