2024. április 19. péntek
More

    Homa-index

    A glükóz, amelyeket táplálékkal viszünk be a szervezetünkbe, a vérbe fog kerülni a felszívódás következtében, ezzel pedig megemeli a vércukorszintet. A sejtek fel tudják venni ezt a glükózt a vérből az inzulin hatására, így a már megemelkedett vércukorszintet csökkenteve. A 2-es típusú cukorbetegségben és az inzulinrezisztenciában szenvedőknél a sejteknek ez az inzulinérzékenysége csökken, a sejtek nem tudják tökéletesen felvenni a glükózt, ilyenkor pedig a glükóz és az inzulinszint a normálisnál magasabbra vált.

    Ahhoz, hogy az inzulinrezisztenciáról felállítsuk a diagnózist, összetettebb, pontosabb vizsgálatokra van szükség, mint például a terheléses vércukor vizsgálat vagy az inzulinvizsgálat. Ezek hosszadalmasabb és kellemetlenebb eljárások.

    A HOMA-indexet éhgyomri vércukor- és inzulinvizsgálatból lehet megállapítani, ezeket az értékeket össze kell szorozni és elosztani 22,5-tel. A HOMA-index-szel nem lehet IR diagnózist felállítani, nem alkalmas erre, ámbár 2 fölötti érték esetében megállapítható belőle az IR gyanúja, 4 fölötti értéknél pedig már nagy a kockázata az IR kialakulásának.Ha éhgyomorra mérjük a HOMA-indexet, néhány esetben a referenciatartományon belül maradhat az érték IR esetén is, így ezek a paraméterek nem alkalmazhatóak az IR lehetőségének a kizárására.

    Derítsd ki te is a HOMA-indexedet és az IR kialakulásának esélyét a SYNLAB vizsgálatával!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!