2024. május 2. csütörtök
More

    Az alma története és tényei

    Az alma magvai mérgezőek? –>

    Az alma a mai Kazahsztán hegyvidéki vidékéről származik. A Cornell Egyetem szerint a fák 60 láb magasra nőttek, és a márványtól a softballig terjedő méretű gyümölcsöt hoztak létre, piros, zöld, sárga és lila árnyalatokban. Az Illinois Egyetem bővítési szolgáltatása szerint az almát már Ie. 6500-ban is fogyasztották.

    Különféle kereskedelmi utak haladtak át ezeken az erdőkön, és az almát valószínűleg éhes kereskedők szedték, akik aztán eldobták a magokat az útjuk közben, valószínűleg magukkal is vittek belőle, hogy más helyekre is tudjanak ültetni. A magvak természetesen hibridizálódtak más helyi fajokkal, így több ezer különböző almafafajtát termeltek Európában és Ázsiában. A magvak végül más kontinensekre és országokra is eljutottak, beleértve Észak-Amerikát és Új-Zélandot.

    Az első Észak-Amerikában termesztett almát európai telepesek ültették el a Massachusetts Bay Colony-ban. A Newton Pippin alma volt az első almafajta, amelyet a kolóniákról exportáltak, amikor elküldték Benjamin Franklinnek Londonba. Ma az Egyesült Államokban termesztett alma közel 25 százalékát exportálják a világ minden tájára.

    További szórakoztató tények az almáról az Illinois Egyetem bővítési szolgáltatásából :

    • A világon 7500 almafajtát vagy kultivárt termesztenek, az Egyesült Államokban pedig 2500 fajtát.
    • A világ legnagyobb almatermelői Kína, az Egyesült Államok, Törökország, Lengyelország és Olaszország.
    • Mind az 50 államban termesztenek almát. 2010-ben az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban megtermelt alma 60 százalékát Washington államban, 13 százalékát New Yorkban, 6 százalékát Michiganben, 5 százalékát Pennsylvaniában termesztették, 3 százalék Kaliforniában és 2 százalék Virginiában.
    • 1730-ban a New York állambeli Flushingban megnyitották az első almaiskolát.
    • Az almatermesztés tudományát pomológiának nevezik.
    • Az alma a rózsafélék, a Rosaceae család tagja.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!