2023. június 7. szerda
More

  Egészségügy – Kamaszok táplálkozási anomáliái

  Sok fogyókúrázó válik a fürdőszobai mérleg rabjává, mert kényszeresen akarja ellenőrizni minden étkezés előtt, után, sőt gyakran helyett, hogy vajon mennyire sikeres a testsúlycsökkentő akciója. Egy amerikai munkacsoport, a Minnesotai Egyetem Epidemiológiai és Népegészségügyi Osztálya egy ötéves projekt keretében, 2516 kamasz táplálkozási szokásait követve vizsgálta a gyakori mérleghasználat következményeit – olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevelében.

  A felmérés nyomán kiderült, hogy azon fiatal lányok körében, akik gyakran mérték súlyukat, a felmérés végére magas arányban növekedett meg a testtömeg. Miközben a fiúknál ez nem volt kimutatható, a lányoknál a mérleghasználat megjósolhatóan növelte a kóros étkezési szokások, illetve a nagy evések előfordulását. A szakemberek nem véletlenül jutottak most is arra a következtetésre, hogy az elhízás megelőzésére a legjobb módszer a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás.

  A kutatók arra a kérdésre is keresték a választ, mennyiben igazolható, hogy biztosan fogyáshoz vezet-e kamaszkorban a fogyókúra. Az öt év alatt összegyűlt adatok arra utalnak, hogy a fogyókúrázó tizenéveseknél csökken a reggelizési kedv, s általában nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki étkezési zavarok. A diétázó fiúk fizikai aktivitása a kortársaikkal összehasonlításban az öt év alatt hanyatlott, mindez értelemszerűen összefüggésben állhat a testtömeg-index növekedésével. Bár a tudatos fogyókúra elvileg nem vezet testtömeg-gyarapodáshoz, de ha kamaszkorban rögzülnek, viselkedésmintává válnak a rossz étkezési szokások, hosszútávon könnyebben alakul ki az elhízás.

  Minél elégedetlenebb megjelenésével a tinédzser, annál hajlamosabb egészségtelen vagy kifejezetten káros fogyókúrát követni, emellett viszont gyakran túl sokat eszik, és nem mozog eleget. Ilyenkor a tizenévesek hitelt adnak mindenféle csodadiétának, nem hosszú távra tervezve akarnak fogyni. Gyakorta éhezéssel, káposztalevessel, tojással gyötrik magukat, tudománytalan étrendeket követnek a minél gyorsabb és látványosabb eredmény érdekében.

  A látványos fogyás ígéretével csábító kúra káros a szervezet számára, hiszen az egyoldalú táplálkozás tápanyag-, vitaminhiányt okoz. Két hét alatt nem lehet 5-10 kilót fogyni, a leadott tömeg nagyobb része amúgy is csak vízveszteség, ami pár nap alatt vissza is jön. Az egészség megőrzésében, visszanyerésében csak a szakember segíthet. Emellett nagy hangsúlyt kell fektetni a rendszeres fizikai aktivitásra, hiszen az elhízás egyik fő oka a mozgásszegény életmód – figyelmeztet a MDOSZ hírlevele.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!