2024. április 19. péntek
More

    Egészségügy – Napi egy aszpirinnal elkerülhető a szívbetegség

    Mivel minden nőt – a férfiakkal szinte azonos mértékben – fenyeget a szív-, érrendszer különféle megbetegedéseinek a kockázata ezért – az Amerikai Szívszövetség legfrissebb irányelvei szerint – tanácsos lenne, ha az orvosok megfontolnák, hogy megelőzésképpen napi egy aszpirintablettát írjanak elő nőbetegeiknek – olvasható az American Heart Association honlapján.

    Az Egyesült Államokban a női népesség több mint egyharmada (vagyis 42 millió nő) szenved valamilyen szívbetegségben, ami egyben a leggyakoribb női halálozási okot is jelenti. Az új irányelvek azokra a jól ismert régi ajánlásokra épülnek, melyek szerint fontos lenne, hogy minimum napi egy órában végezzünk valamilyen testmozgást, hogy tartsuk meg egészséges súlyunkat, együnk kevesebb zsíros ételt, több friss gyümölcsöt-zöldséget, és szokjunk le a dohányzásról.

    Az említett irányelvek kidolgozása óta jelentős klinikai vizsgálatokra került sor, melyek azt mutatják, hogy az egészségügyi dolgozóknak komolyan kellene venniük az aszpirin ajánlását például az agyi keringési zavar (stroke, gutaütés) megelőzése céljából. Amerikai szakemberek azt ajánlják a nőknek, hogy változtassanak étkezési, mozgási szokásaikon, tartsák karban vérnyomásukat, és szokjanak le a dohányzásról.

    A testmozgás lehetőleg a hét minden napján (minimum 60-90 percen át) végzendő, egy erőltetett ütemű sétának megfelelő szinten; a telített zsírbevitelt pedig csökkenteni kellene úgy, hogy a kalóriabevitel kevesebb, mint 7 százalékát tegye ki. Hetente legalább kétszer olajos halakat, vagy más, omega-3 zsírsavban gazdag ételeket kellene fogyasztani.

    Az Amerikai Szívszövetség irányelvei nem tanácsolják a menopauza bekövetkezte után a hormonpótló kezeléseket, vagy a csontritkulás ellen javasolt szelektív ösztrogén receptor modulátorok alkalmazását a szívbetegség megelőzésére. Az olyan kiegészítők, mint az E- vagy C-vitamin, a folsav és a béta-karotin ugyancsak nem alkalmas a szívbetegségek megelőzésére – hangsúlyozzák az amerikai kardiológusok. Ezzel szemben a rendszeres alacsony dózisú aszpirinterápiát érdemes megfontolni a 65 fölöttiek korcsoportjában – a szívbetegség kockázatától függetlenül is.

    Azoknak pedig akiknél nagyon magas a szívbetegség kialakulásának kockázata, arra kellene törekedniük, hogy 70 mg/dl alá csökkentsék az LDL (az úgynevezett rossz koleszterin) szintjét.

    A Johns Hopkins Egyetem Orvostudományi Karának kardiológusai javasolják, bővítsék ki az orvosok által széles körben alkalmazott kritériumrendszert, mellyel a menopauzán túljutott nőknek a kardiovaszkuláris betegségek kialakulására vonatkozó esélyei egyértelműen felismerhetőek és kimutathatóak.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!