2024. április 16. kedd
More

    Tudomány – Telep nélküli szívritmus szabályozó

    Egy testbe ültethető és a testmozgás hatására elektromos áramot előállító, a szívritmus-szabályozókhoz szükséges telepeket nélkülözhetővé tévő mikro generátor kifejlesztését félmillió fonttal támogatja a brit kereskedelmi és ipari minisztérium.

    A „Technology Programme” keretében nyújtott támogatás csak a költségek felét fedezi, a másik felét magánvállalatok adják össze.

    A SIMM (self-energizing implantable medical micro system – energia-önellátó beültethető orvosi mikro rendszer) projektet David Hatherall vezeti (Zarlink Semiconductor, Dél-Wales, Nagy Britannia) áll, és a konzorciumba tömörült hat vállalat kutatói két éves fejlesztő munkával el akarják készíteni a prototípust.

    Az emberi testbe ültetett szívritmus-szabályozókat, vagy más néven pacemakereket véges élettartamra tervezik, és ha a beépített áramforrásuk kimerül, 7-10 évenként csak újabb operációval lehet elemet cserélni. Egy átlagos elemcsere 10 ezer fontos költséggel járó, altatásban végzett operációt igényel, ami a kellemetlenségen túl kockázatot is jelent a betegnek.

    A telep mérete és élettartama minden beültetett készüléknél gondot okoz. Számtalan orvosi szerkezetet azért nem lehet beültetni az emberi testbe, mert nagy az energiaigénye. Ilyenek a vizeletürítő szelepek, a gyógyszer adagoló rendszerek, a rádióadós mérőműszerek, vagy például a retina implantátumok. A SIMM projekt célja ezért az is, hogy százszorosára növelje a jelenleg telepekkel biztosítható áramellátást.

    A tervezett berendezés nem csak szívritmus szabályozóknál, elektromos defibrillátoroknál, hanem mindenféle testbe ültetett elektromos szerkezetnél hasznos lehet. A betegek életminőségét jelentősen javítja, ha nem kell folyton arra gondolniuk, mikor kell majd elemet cserélni a beültetett készülékben – adta hírül a BBC brit közszolgálati műsorszóró a honlapján.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!