2022. július 5. kedd
More

  Egészségügy – Gyógyult rákbetegek és az egészséges testsúly

  Gyógyult rákbetegek számára különösen fontos, hogy megőrizzék normális testsúlyukat és formában tartsák magukat, mert a túlsúly növeli annak veszélyét, hogy a betegség újra megtámadja a szervezetet – állapította meg az Amerikai Rákgyógyászok Társasága által nyilvánosságra hozott állásfoglalás.

  Az elhízottság számos rákfajta – a vastagbél, a nyelőcső, a máj, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a vese, a méhtest, illetve a prosztata daganatai, illetve a menopauzán túljutott nők melldaganata – esetében fokozott kockázati tényezőt jelent – mondja ki az állásfoglalás, amely a rákos megbetegedésekkel foglalkozó CA: A Cancer Journal for Clinicians című lapban látott napvilágot. A rendelkezésre álló összes bizonyíték azt mutatja, hogy az ideálisnál nagyobb testsúly kockázatot jelent a betegség kiújulása tekintetében, csakúgy, mint a túlélés szempontjából.

  A gyógyult rákbetegeket az átlagnépességnél jobban veszélyeztetik a keringési betegségek, illetve a cukorbetegség, az elhízás pedig további kockázati elemet hordoz magában a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulása szempontjából – írta a folyóiratban megjelent tanulmány szerzője.

  A témával kapcsolatos, nemrégiben végzett vizsgálat adatainak eddigi elemzése arra enged következetni, hogy bizonyos rákfajták esetében heti egy-három órás testmozgás hozzájárulhat a betegség kiújulásának megakadályozásához – derült ki a folyóiratban megjelent cikkből.

  A vegetariánus diétának – a magas rost,- és vitamintartalom, illetve az ártalmas telített zsírsavak hiánya miatt – számos jótékony hatása lehet.

  Arra azonban egyértelmű bizonyítékok nincsenek, hogy a rákbetegség kiújulása szempontjából a vegán étrend előnyben részesítendő-e a sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, és igen kis mennyiségű vörös húst tartalmazó étrenddel szemben – szól az állásfoglalás.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!