2022. július 5. kedd
More

  Tudomány – Az alulfizetett túlhajtott emberek gyorsabban öregszenek

  Brit ikerkutatók szerint a társadalom legalján élő kétkezi munkásoknak nem csak rosszabb a sora, de hamarább meg is öregszenek.

  Tim Spector, a londoni St. Thomas kórház ikerkutatója és kollégái 1552 női ikerpár DNS állományának “kopását” vizsgálta a kromoszómák végén található védő DNS szakaszok, a telomerek hosszának mérése útján. A telomerek ugyanis osztódáskor és stresszhelyzetben rövidülnek, hosszukból ezért a biológiai életkorra lehet következtetni. A nyert adattömegből merített eredményeket az Ageing Cell – Öregedő sejt – című, a sejtek biofizikájával és biokémiájával foglalkozó amerikai szakfolyóiratban publikálták.

  A kutatók – miután statisztikailag kompenzálták az életkor, a testtömeg-index, a dohányzás és testmozgás telomerekre gyakorolt hatását -, úgy tapasztalták, hogy a telomerek hossza a társadalmi helyzettől függ.

  A statisztikai számítások szerint a társadalmi-gazdasági ranglétra legalján található három fizikai munkás csoporthoz tartozó nők 46 éves korukra átlagosan 7 évvel voltak biológiailag öregebbek, mint a legfelsőbb három csoporthoz tartozók. A munkások fehérvérsejtjeinél átlagosan 140 DNS bázispárral rövidebbek voltak a telomerek, mint az ugyanolyan idős, nem fizikai munkát végzőknél. Mivel évente általában 20 bázispárnyi kopik le a DNS telomer részéből, az adat azt mutatja, hogy a fizikai dolgozók mintegy 7 évvel voltak öregebbek.

  A kutatók ellenőrzésképpen kiválasztottak 17 olyan nővérpárt, akik ellentétes társadalmi helyzetben lévő férfiakhoz mentek feleségül. Annak ellenére, hogy az ikrek azonos társadalmi-gazdasági helyzetből indultak, a jobb illetve a rosszabb helyzetbe került középkorú nők biológiai életkora már átlag 9 évvel eltért egymástól.

  Tim Spector a jelenség okát az alacsonyabb társadalmi pozícióval járó kiszolgáltatottságban, és például az aránytalan díjazással járó pszichológiai stresszhelyzetben látja.

  A kutatásról honlapján beszámoló BBC brit közszolgálati rádió és televízió megkeresett egy másik öregedéskutatót, Thomas von Zglinicki gerontológus professzor személyében, aki elmondta: ők is keresték az összefüggést a telomerek hossza és a társadalmi-gazdasági helyzet között, de nem találtak statisztikailag szignifikáns összefüggést, pedig közismert, hogy a társadalmi-gazdasági státusz erős kihatással van az egészségre és a várható életkorra.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!