2024. április 20. szombat
More

    Kutatás – Védőoltás kövérség ellen?

    A kövérség lehet fertőző betegség is, amit egy vírusfajta okozhat. Az Egyesült Államokban lassan járványjelleget öltő betegségre tudósok szerint egy vakcina kifejlesztése lehet a megoldás.

    „Egyen kevesebbet és mozogjon többet”. A kövér embereknek szánt jótanácshoz hamarosan újabb utasítás járulhat: „mosson kezet alaposan, hogy ne fertőzzön meg másokat”.

    Leah Whigham, a Wisconsini Egyetem kutatója szerint a kövérséget vírusok is okozhatják.

    Az elmélet, ami szerint a kövérség fertőző is lehet, és nem csak a sok evés, illetve a testmozgás hiánya okozza, nem új keletű, már évtizedekkel ezelőtt vitatkoztak róla.

    Nikhil Dhuranghar indiai professzor, aki jelenleg a Lujzianai Egyetem Orvostudományi Kutatóközpontjának munkatársa, megfigyelte, hogy egy bizonyos fajta vírussal fertőzött tyúkoknak sokkal több a zsírszövetük, mint az egészségeseknek.

    A Whigham vezette kutatócsoport azt igyekezett kideríteni, hogy vajon melyik vírus van kapcsolatban a madarak elhízásával.

    A tanulmány végkövetkeztetése szerint az állatok elhízását az Ad-37-es emberi vírus serkentette, de az is megállapítást nyert, hogy nem mindegyik alfaja okoz kövérséget.

    Az Egyesült Államokban az elmúlt 30 évben megduplázódott a kövér felnőttek száma, az elhízott gyerekeké pedig megháromszorozódott. A legutóbbi felmérések szerint a népesség hatvan százaléka túlsúlyos vagy kövér, ennek köszönhető, hogy egyre többen szenvednek szív- és érrendszeri megbetegedésekben, illetve cukorbetegségben.

    Whingham ugyan beismerte, hogy elméletét számos tudós elutasítja, mégis tovább folytatja a vizsgálódást a vírusoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatásáról.

    A kövérség elleni vakcinát a kutatás utolsó fázisában fejlesztik ki.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!