2024. április 25. csütörtök
More

    Sportolással a rák ellen

    A testmozgás nemcsak fogyaszt, s jó kondícióban tart, hanem egyes rákfajták kialakulásának a veszélyét is csökkenti – tudatják a világgal holland kutatók.

    Azoknál a nőknél, akik rendszeresen mozognak, 20-40 százalékkal csökkenhet az emlőrák kialakulásának esélye, s a már heti egy órás fizikai aktivitást tanúsítók körében is 3-8 százalékkal lehet kisebb ez a veszély – állítják egy, a rák ellen küzdő holland egyesület, a KWF Kankerbestrijding kutatói.

    Az általuk közreadott tanulmány a fizikai aktivitás és a különböző daganatos megbetegedésekkel szembeni ellenállóképesség közötti összefüggéssel foglalkozik. A mellrák esetében ez bizonyítottnak látszik, s valószínű az összefüggés más rákos megbetegedéseknél, mint például a bél- és méhnyakráknál is, noha erre még nincs elegendő bizonyíték.

    A holland jelentés a sportosabb életmód védőhatását a szexuális hormonokkal és az inzulinszinttel magyarázza. A szexuális hormonok bősége ugyanis előmozdíthatja a rákos sejtek kifejlődését. Márpedig azoknak a lányoknak, akik intenzív módon sportolnak, rendszertelen a menstruációjuk, ennek következtében a szervezetük kevesebb progeszteront termel. Éppúgy csökken a különféle szexuális hormonok vérbeli koncentrációja a változó korban lévő nőknél. A fizikai aktivitás hiánya és a súlyfelesleg ellenben megemelheti az inzulinszintet a vérben, ami előidézheti a rák kialakulását.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!