2024. április 23. kedd
More

    Miért nem fogynak le a kövérek?

    A jelentős testsúlytöbblettel küszködők bizonyára tapasztalták már: a legjobb hírű fogyókúra-receptekkel élve sem tudják alakjukat tartósan kedvükre vékonyítani. Amerikai kutatók szerint e sikertelenség oka egy olyan gén, amely a zsírok lebontását megakadályozó enzim termelését fokozza.

    A kövér emberek izmainak van egy különös szokása: az, hogy elpusztítás helyett elraktározzák a zsírt. Ezt pedig a kalóriaszegény étrendek sem tudják ellensúlyozni – állítják amerikai kutatók, ezzel magyarázva, hogy a különböző fogyókúrák ellenére miért tudnak olyan nehezen megszabadulni súlyfeleslegüktől az elhízott páciensek.

    A Duke Egyetem professzora, Deborah Muoio és kollégái azt tapasztalták, hogy a kövér emberek szervezetében háromszor annyi van egy enzimből, mint sovány társaiknál: márpedig ez az az enzim, amely megakadályozza a zsírok lebontását az izomszövetekben. S ezt a különbséget az enzim termelését szabályozó, SCD1 nevű gén működése, illetve mennyisége okozza.

    A kutatók mintát vettek kövér, illetve normális súlyú emberek izomsejtjeiből és -szöveteiből, majd laboratóriumi körülmények között tenyésztették őket. Azt a következtetést vonták le, hogy a kövérek izomszövetei és -sejtjei a zsírok felhalmozására maradtak beprogramozva, méghozzá az SCD1 enzim mennyiségének gyarapodása, így a felhalmozás megnőtt aktivitása miatt. A kutatók szerint – akik eredményeiket a Cell Metabolism című szaklapban tették közzé – mindez valószínűleg a környezeti tényezők hatására alakul így, s még ha a kiváltó tényezők meg is szűnnek, az új helyzet tartósan megmaradhat.

    Mi lehet a megoldás? Talán a sport – vélik a kutatók, arra utalva, hogy a testmozgás közismerten változást hoz a szervezet anyagcserefolyamataiban. Ezt a feltételezést azonban még további tanulmányoknak kell igazolniuk, vagy elvetniük.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!